Kilpailun tarjoaa:

Ideoita ihanaan pihaan

20.05.2013 16:09

Kaunis piha on kesän kuningatar ja viihtyisyyttä voi itse luoda esimerkiksi pergolan tai terassin avulla.

Ideoita ihanaan pihaan

Piha jatkaa kotia

Piha on osa kotia, ja niin kuin kodin sisätilat, myös sen ulkotilat voi sisustaa. Parhaimmillaan pihassa on huomioitu tarvittavat toiminnot tavaroiden säilyttämisestä erilaisiin kotitöihin – sekä tietysti virkistyminen. Funktionaalisuus ja esteettisyys kulkevat käsi kädessä.

Terassi

Tämän päivän terasseihin liittyy paljon haaveita; halutaan tilaa, toiminnallisuuttaja tyylikästä ulkonäköä. Terassilla viihdytetään vieraita ja pidetään perhejuhlia. Ei siis ole ihan sama, miltä terassilauta näyttää.

Uusissa terassilaudoissa on huomioitu myös asennuksen helppous ja kiinnityksen huomaamattomuus. Terassi kannattaa yleensä tehdä tuulettuvaksi rakenteeksi, mutta se voidaan tehdä myös maanvaraisiksi hiekkapedille.

Ideoita ihanaan pihaan

Pergola

Pergola voi olla romanttinen tai suoraviivainen, jämerä tai ilmava. Suomen ilmastossa pergolassa kannattaa harkita ainakin yhtä tuulelta ja sateelta suojaava seinää. Pergolan voi rakentaa talon yhteyteen tai kauemmaksi keittiöpuutarhan kylkeen.

Kestopuu ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa, mutta ennen rakentamista asiaa kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennustarkastajalta. Muita huomioitavia asioita ovat sijainti tontilla, ilmansuunta, naapureiden huomioiminen ja käyttötarkoitus.

Ideoita ihanaan pihaan

Materiaalivaihtoehdot

Oikein pintakäsiteltynä tavallinen puutavara soveltuu piha- ja puutarharakentamiseen, etenkin katetuissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät kuivumaan esteettä. Männyn sydänpuu on luontaisesti lahonkestävää. Lue lisää Hyvä tietää puusta -esitteestä.

Kun rakenne on jatkuvasti alttiina säärasituksille, erityisesti kattamattomissa kohteissa, kuten avoterasseissa, kannattaa käyttää painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä puutavaraa. Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara.

Painekyllästetty puutavara

Painekyllästetty puutavara eli kestopuu on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Painekyllästetty puutavara kestää selvästi käsittelemätöntä puuta kauemmin olosuhteissa, joissa kohde on suorassa maa- ja vesikosketuksessa. Kestopuuta on sekä vihreänä että ruskeana.

Painekyllästetyt terassituotteet ovat kotimaista mäntyä. Lue lisää Hyvä tietää kestopuusta -esitteestä.

Lämpökäsitelty puutavara

Lämpökäsittely perustuu korkeaan lämpötilaan ja vesihöyryn käyttöön. Siinä puusta poistuu lahottajasienten ravintonaan käyttämiä aineita, mikä parantaa puun lahonkesto-ominaisuuksia selvästi verrattaessa käsittelemättömään puuhun. Lämpökäsittely parantaa lisäksi puun mittapysyvyyttä ja poistaa puusta pihkan, mikä helpottaa pintakäsittelyä.

Lämpöpuu on läpivärjäytynyt ruskeaksi. Lämpökäsitellyt terassituotteet ovat kotimaista mäntyä ja kuusta. Lue lisää Hyvä tietää lämpöpuusta -esitteestä.

Pintakäsittely

Hoidettu puu vanhenee kauniisti. Ulkokäytössä puu joutuu alttiiksi erityisesti kosteudelle ja auringon ultraviolettisäteilylle. Piharakenteiden perustuksissa puu joutuu kosketuksiin myös maan ja betonin kanssa. Näin ollen on tärkeää, että valitaan oikea puumateriaali oikeaan paikkaan, ja myös pintakäsitellään ja hoidetaan sitä oikein.

Huolla vuosittain: Puhdista ulkorakenteiden pinta säännöllisesti pölystä ja irtoavasta aineksesta. Tee tarvittaessa uusintapintakäsittely pintakäsittelyainevalmistajan ohjeiden mukaisesti.

Ideoita ihanaan pihaan

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Ilman, maalin ja maalattavan pinnan tulee olla vähintään + 5 C ja ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 % pintakäsittelyn ja kuivumisen aikana. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä. Valinnassa saa apua maaleja ja puunsuoja-aineita myyvistä liikkeistä.

Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakenteissa käytetty puu on riittävän kuivaa pinta-käsiteltäväksi loppukesällä. Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa pintakäsittely tehdä vasta seuraavana kesänä.

Lämpökäsitelty puupinta suositellaan pintakäsiteltäväksi heti jo asennuksen yhteydessä. Pintakäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota katkaisupintojen käsittelyyn, koska puu imee kosteutta luontaisesti eniten kappaleen päistä pituussuunnassa. Jos tuotteet käsitellään ennen asennusta, on kiinnityskohdat suojattava erikseen pinta-käsittelyaineella asennuksen jälkeen.

Kiinnitys

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia. Tutustu myös muihin piharakentamisen ideoihin ja tee se itse – ohjeisiin.

Sisältää tuotesijoittelua

Osa tämän sivuston sisällöstä on toteutettu yhteistyössä mainostajien kanssa.

Sulje