Mainos

Hän on Vuoden Kokki 2016 – voitto irtosi ruoan rohkealla makurakenteella

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2016 -voittajat kruunattiin tänään kaksipäiväisen kilpailurupeaman jälkeen Helsingissä, Tapahtumatalo Bankissa.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki -kilpailujen jännittävä loppukilpailu käytiin Messukeskuksen Gastro-messuilla 17.-18.3.2016. Myöhaan perjantai-iltana kruunattiin Vuoden Kokiksi 2016 Toni Kostian helsinkiläisestä ravintola Grönistä ja Vuoden Tarjoilijaksi 2016 Taneli Lehtonen helsinkiläisravintolaMurusta.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki ovat alojensa suomenmestaruuskilpailut. Tänä vuonna kovatasoisessa kilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman helsinkiläisravintola Palacesta ja kolmannelle sijalle ylsi Anssi Riihimäki ravintola Olosta.

Suomen parhaimpien tarjoilijoiden kilpailussa sijoittui toiseksi Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2016 -erikoispalkinnot:

Paras palvelukokemus: Taneli Lehtonen (Ravintola Muru, Helsinki)

Paras veitsenkäsittelijä: Toni Kostian (Ravintola Grön, Helsinki)

Paras kattaja: Niina Hakolahti (Ravintola Palace, Helsinki)

Paras raaka-aineiden hyödyntäjä: Mikko Kaukonen (Food Camp Finland)

Rohkea makumaailma nosti kokkikisan kärkeen

 Vuoden Kokki -kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kylmä ja lämmin alkuruoka-annos kolmelletoista hengelle, sekä moderni pääruoka-annos kahdelletoista hengelle. Kaikkien finalistien neljän tunnin kisasuoritus oli onnistunut, vahva ja teknisesti osaava. Vuoden Kokiksi 2016 valitun Toni Kostianin annos erottautui voimakkailla mauilla sekä persoonallisuudella ja alusta loppuun tasavahvalla suorituksella

– Kilpailijat onnistuivat finaalissa jopa korkeatasoista semifinaalia paremmin; kaikki viisi kilpailijaa olivat kyllä tänään liekeissä. Voitto tuli lopulta vahvalla ja virkistävän rohkealla makurakenteella sekä annosten tasalaatuisuudella, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.

Toisessa alkuruoassa ja pääruoka-annoksessa oli käytettävä raaka-aineena kukonpoikaa. Loput yllätysraaka-aineet kilpailijat keräsivät semifinaalin jälkeen paljastetusta raaka-ainepöydästä.

– Kukonpoika oli selkeästi tuttu raaka-aine: liha oli kaikilla mehukasta ja maukasta. Yllätyksenä tulleet raaka-aineet, joiden perusteella menu eilen suunniteltiin, eivät vaikuttaneet kenenkään suoritukseen negatiivisesti, joskin kasvisten käyttö olisi osalla kilpailijoista voinut olla monipuolisempaa, Tikkanen summaa.

Kilpailuannoksissa nousivat pinnalle tämän päivän tyypilliset ravintola-annosten trendit: kastikkeet olivat ohuita, pääraaka-ainetta mehustavia, paistoliemen tyyppisiä kastikkeita, jotka jättävät tilaa lisukkeiden ja pyreiden mauille. Lämpimissä pääruoka-annoksissa oli mukana myös kylmiä elementtejä, muun muassa hapokkuutta ja kirpeyttä annokseen tuovat pikkelöidyt raaka-aineet.

Kokonaisvaltainen palvelu ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Taneli Lehtonen vei voiton tänä vuonna tekniikan ja hyvän asiakaspalvelun kokonaisvaltaisella hallinnalla – pienellä showmanshipilla maustettuna.

– Finaalissa kärkikolmikko erottautui vahvalla ammatillisella osaamisella. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin kriittisiä ja aikaisemmista vuosista poiketen tuomarointi jaettiin osa-alueittain, jolloin arvioinnissa päästiin huolellisempaan ja tarkempaan lopputulokseen, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sekä juustoille sopivat viinit, valmistaa alkucocktailit, laskea oluet, valmistaa kahvit ja tarjoilla avecit sekä pitää huolta viiden hengen pöytäseurueesta.

Osallistu keskusteluun

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.