TV-Opas

Kausi1, j

Kaappaus keittiössä -tv-ohjelman toisessa jaksossa Kari Aihinen auttaa avioeroperhettä laittamaan viikon ruokalistat ja kaupassakäynnin kuntoon. Suunnitelmallisuus helpottaa arkea ja pitää ruokabudjetinkin hallinnassa. Karilta löytyy vinkkejä myös helppojen välipalojen valmistamiseen.

Karin vihreä ja punainen välipalajuoma

Smoothiet ovat kätevä tapa tehdä nopeasti monipuolinen ja ravitseva välipala. Tutumpia ovat varmaankin marjasmoothiet mutta myös vihanneksia voi hyvin käyttää raaka-aineina ja maustaa ne erilaisilla maustekastikkeilla. Hedelmäsmoothiet toimivat hyvin myös aamupalana ja jälkiruokana. Käytä maustamattomia jogurtteja ja lisää makeutta tarpeen mukaan, näin voit itse vaikuttaa saamaasi sokerin määrään. Tee kerralla reilumpi määrä niin jääkaapissa on maukas välipala odottamassa!

Vihreä gazpacho –juoma (6 hengelle)

2 dl maustamatonta jogurttia
1 lehtisalaatti
½ kurkku
2 varsisellerin vartta
1 vihreä omena
kourallinen kivettömiä viinirypäleitä
1 avokado
1 viipale vaaleaa leipää
2 rkl avokado- öljyä
1 rkl valkoista balsamico etikkaa
Mausteeksi tippa Worcestershire- kastiketta ja Tabascoa

Pilko kaikki ainekset, laita tehosekoittimeen ensin jogurtti ja öljy ja sitten vasta muut aineet. Voit vaihdella aineksia makusi mukaan. Maista ja mausta.

Parhaimmillaan keitto on seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Tarjoa jääkaappikylmänä! Erinomainen herkku lounaaksi tai iltapalaksi, tarjoa esimerkiksi savustetun kalan tai äyriäisten seurana, myös rapeaksi paahdettu Parmankinkku on juomalle mitä mainioin seuralainen.

Punainen marjasmoothie

Maustamaton jogurtti
mansikka
vadelma
Juoksevaa hunajaa makeuttamiseen

Pilko ainekset tehosekoittimeen ja kaada päälle maustamaton jogurtti. Maista ja lisää mieleisiäsi makuja tarpeen mukaan.

Ravitsevaan smoothieen voit lisätä myös kauraleseitä, pähkinöitä tai siemeniä maun mukaan. Jos käytät paksumpaa jogurttia ( esim. kreikkalaista jogurttia ) tai rahkaa, voit tarvittaessa notkeuttaa smoothieta maidolla tai hedelmämehulla.

Merimiespihvit ( 4-5 hengelle)

Merimiespihvi on perinteinen kotiruoka joka on kerralla valmis sillä perunat kypsyvät yhdessä lihan kanssa. Merimiespihviä syntyy vaivattomasti reilukin annos ja se on ruoka, joka vaan paranee lämmittäessä joten kerralla kannattaa tehdä useamman päivän ruuat.

0,5kg naudan sisäpaistia
1 kg perunaa (valitse kiinteä perunalajike, jotta peruna pysyy ehjänä)
2-3 Sipulia
2-3 tl merisuolaa
10 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
3-4 dl vettä (käytä pannun huuhteluvesi liemenä)
Vehnäjauhoa leivitykseen
Pieni pullo olutta (vaihtoehtoisesti voit käyttää lihalientä tai molempia maun mukaan)

Ota liha pöydälle lämpenemään n. tunti ennen paistoa, sillä kylmä liha menettää nestettä paistettaessa.

Kuori ja viipaloi perunat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja suikaloi sipuli.

Viipaloi paisti ohuiksi, noin puolen sentin paksuisiksi pihveiksi. Muista leikata liha aina poikkisyyn suuntaan! Mausta lihat suolalla ja sitten pyöritä ne ohuelti vehnäjauhossa

Ruskista lihat kuumalla pannulla molemmilta puolilta voin ja öljyn sekoituksessa. Lihojen ei ole tarkoitus kypsyä paistettaessa vaan niihin otetaan vaan paistopinta, liha kypsyy vasta uunissa. Siirrä paistetut lihat lautaselle odottamaan. Jotta saat kaikki herkulliset paistetun lihan maut pataan mukaan, älä pese pannua vaan sekoita myös keitinliemi pannulla. Lisää pannulle vettä, suolaa, laakerinlehdet ja pippurit sekä olutta, jos haluat käyttää sitä mausteena. Maista, että liemi on voimakkaan makuista sillä ruoka kypsyy tässä nesteessä ja nämä maut ovat tärkeä osa lopullista makua. Halutessasi lisää joukkoon lihaliemikuutio.

Pinoa lihat, sipulit ja perunat kerroksittain uunivuokaan niin että perunat tulevat alimmaiseksi ja päällimmäiseksi. Täytä uuniastia tekemälläsi nesteellä niin, että kaikki raaka-aineet peittyvät.

Paista uunissa 150 C uunissa n.2 tuntia

Tarjoile Merimiespihvi etikkapunajuurien tai maustekurkkujen kanssa ja tee lisukkeeksi vihreä salaatti.

Valkoisella balsamicolla marinoitu vihannessalaatti

Porkkanaa
Parsakaalia
Kukkakaalia
Fenkolia
Retiisejä

Marinadi:

Rypsiöljyä
Valkoista Balsamico etikkaa
suolaa
ripaus sokeria
Tuoreita yrttejä, esim. timjamia ja rosmariinia, kokonaisina oksina

Laita vihannekset höyryyn kypsymään niin, että ensimmäisenä laitat ne joiden kypsyminen kestää kauiten (porkkana) ja lisää sitten hetken kuluttua muut vihannekset.

Muuta marinadin määrää käyttämäsi vihannesmäärän mukaan. Oleellista määrissä on, että öljyä on nesteestä n. 2:3 ja etikkaa 1:3. Marinadi saa tuntua hieman ylimaustetulta sillä lämpimät vihannekset imevät itseensä paljon makua.

Pese ja pilko vihannekset. Keitä höyrykattilassa n. 5 minuuttia, kokeile kypsyyttä, ÄLÄ KEITÄ VIHANNEKSIA LÄPIKYPSÄKSI! Vihannesten tulee pehmetä hieman mutta niissä pitää olla napakka purupinta. Kaada kuumat vihannekset marinadiin maustumaan ja jäähtymään ainakin puoleksi tunniksi.

Mummon kurkut eli ”Hölskytyskurkut”

”Hölskytyskurkut” on perinteinen tapa saada vähän uusia makuja kurkkuun, joka ei muuten välttämättä ole maukkaimmillaan talvikuukausina. Kurkun oma neste sekoittuu mausteiden kanssa ja näin syntyy raikas lisuke ruualle tai pirteä herkku leivän päälle.

1 kurkku
2 rkl sokeria
4 rkl väkiviinaetikkaa
6 rkl vettä
Ripaus suolaa
tilliä

Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi, helppo tapa leikkaamiseen on käyttää juustohöylää. Laita kurkut muovirasiaan, jossa on tiukka kansi. Lisää kurkkujen päälle sokeri, suola ja etikka. Laita kansi kiinni ja ravistele. Tarkista että maku on kohdallaan ja korjaa tarvittaessa. Laita kurkkujen sekaan vielä tillisilppua ja nosta purkki jääkaappiin viilentymään yön yli.

Lihapullat ( 4 hengelle)

400 gr paistijauhelihaa
1 dl korppujauhoa
1 purkki kermaviiliä
1 pieni sipuli
suolaa
2 munaa
mustapippuria
(Valkosipulia)

Laita korppujauhot, pieneksi pilkotut sipulit ja kermaviili kulhoon ja anna turvota hetki.

Lisää jauheliha ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Muotoile mieleisesi lihapullat tai jauhelihapihvit, mallin ja koon voit tehdä mielesi mukaan. Tärkeää on vain se, että ne ovat keskenään suunnilleen samankokoisia jotta niiden paistoaika on sama.

Paista lihapullat voin ja öljyn sekoituksessa kuumalla pannulla. Vähennä lämpötilaa kun olet saanut pullien pintaan värin ja anna kypsyä, heiluttele pannua etteivät pullat pala pohjaan.

Vinkki: laita lihapullat pannulle hyvässä järjestyksessä niin, että täytät ensin reunat ja sitten pannun keskustan. Näin tiedät, mitkä pullat laitoit pannuun ensimmäisenä ja tiedät mitkä pullat pitää ensimmäisenä kääntää!

Carbonara-kastike spagetille

1 pakettia pekonia
½ sipuli
1 prk kermaa
1 valkosipulin kynsi
2 kananmunan keltuaista
Mustapippuri rouhe

Pilko pekonit pieniksi paloiksi ja laita ne kylmälle paistinpannulle. Laita hella päälle ensin keskilämmölle niin, että pekonit lämpenevät hitaasti ja samalla pekonin oma rasva sulaa. Voit lisätä lämpöä kun pekonin rasva alkaa sulaa. Kun pekonit ovat rauhassa paistuneet rapeaksi lisää pannulle sipuli ja valkosipuli ja anna niiden paistua kevyesti.

Lisää kerma ja pippuri ja kun kerma alkaa kiehua, pienennä vähän lämpöä ja anna kerman kiehua hieman kokoon. Ota pannu pois hellalta ja suurusta kastike kananmunan keltuaisilla eli lisää keltuaiset kastikkeeseen ja sekoita kastike kauniin kiiltäväksi. Älä keitä kastiketta enää, sillä muuten kananmuna menee kokkeliksi! Maista ja lisää tarvittaessa pippuria. Suolaa on yleensä riittävästi jo pekonissa joten älä lisää sitä ruokaan ennen kuin olet maistanut!

Sekoita keitetty spagetti ja kastike yhteen ja viimeistele annos raastamalla päälle vähän Parmesan-juustoa.

Vinkki:

Kananmunan valkuaisen ja keltuaisen erottaminen: Jos et halua säästää kanamunan valkuaista johonkin muuhun käyttöön niin valkuaisen ja keltuaisen erottaminen käy kätevästi rikkomalla muna varovasti kämmenelle. Varo, ettei munan kuoren reunat riko keltuaisen rakennetta ja anna valkuaisen valua rauhassa sormien välistä lavuaariin ( tai astiaan) . Kouraan jää kaunis keltuainen jonka voit siirtää suoraan kastikkeeseen.

Perunamuusi

1 kg Lapin puikulaperunaa (tai muu jauhoinen lajike)
1-2 dl maitoa
150 gr normaalisuolaista voita
1 tl suolaa

Höyrytä kuoritut perunat kypsäksi (n. 30 minuuttia). Laita kattilan pohjalle huoneenlämpöinen tai sulatettu voi ja suola. Kaada päälle perunat ja soseuta kypsät perunat muusiksi. Lisää lämmitetty maito ja sekoita tasaiseksi. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa. Voit käyttää myös sähkövatkainta mutta vatkaa vaan sen verran, että massa on tasainen ja jatka sitten esim. puukauhalla kun lisäät maidon Jos vatkaat vatkaimella liikaa, tulee muusista tahmeaa.

(MTV3)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.