Talovaunu asuntona


Jokainen on nähnyt amerikkalaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa isoja asuntovaunuja, joissa ihmiset asuvat enemmän tai vähemmän vakituisesti. Sellaisia on nyt myös Suomessa, tarkemmin sanottuna Lempäälässä.

Nämä englantilaisvalmisteiset talovaunut muistuttavat suurikokoisia matkailuvaunuja, mutta niitä ei ole suinkaan tarkoitettu liikennöintiin tien päällä. Ne kuljetetaan rekka-auton lavetilla ja nostetaan nosturilla sijoituspaikkansa, jossa ne sitten pysyvät pitkiäkin aikoja. Vaunussa on teräksinen alusta, jonka alla on pienet pyörät ja toisessa päässä aisa, jonka avulla vaunun asentoa voidaan muuttaa esimerkiksi traktorin avulla.


Vaunujen koko vaihtelee 20 - 40 neliön välillä. Ne myydään täysin kalustettuina ja kekseliään suunnittelun avulla niihin on saatu mahdutettua jokseenkin kaikki pitkäaikaiseenkin asumiseen tarvittava varustus. Vaunuissa on kaksi tai kolme makuuhuonetta, WC, iso suihku, keittiö kaikkine kalusteineen ja olohuone. Kun olohuoneessakin saattaa olla vuodesohva, sisällä on hyvät makuutilat jopa 6-8 henkilölle.

Tilapäisessä käytössä vaunu kytketään vesiletkuun, pysyvämmässä ne voidaan liittää vesijohto- ja viemäriverkkoon. Jollei halua pysyväisluontoista ratkaisua, WC:n voi toteuttaa esimerkiksi umpisäiliöllä tai asuntovaunutyyppisellä kasetti-WC:llä.


Vaunut on tarkoitettu vain kesäaikaiseen asumiseen. Teräskehikon päälle rakennetussa lattiassa - samoin kuin seinissä - on eristeenä 35 - 50 mm polyuretaania tai styroxia. Vaunut ovat lämpimyydeltään siis asuntovaunun luokkaa tai joissain tapauksissa hiukan lämpimämpiä. Lämmityksestä pitää huolen kaasulla toimiva vesikeskuslämmitys. Lisälämmönlähteenä on kevyt kaasutakka, joka luo lämmön lisäksi myös mukavasti tunnelmaa kylmänä syysiltana.

Mainio vaihtoehto kesäajan majoitukseen

Nopea kyselykierros muutamiin kuntiin selvitti, että ensinnäkin tontilla on oltava rakennusoikeutta. Joissain kunnissa edellytetään rakennuslupaa, kun taas joissain selvitään toimenpideluvalla. Mitään selkeää rajaa ei ole sen suhteen, mikä katsotaan pysyväisluonteiseksi sijoittamiseksi - monen rakennustarkastajan kanta tuntui olevan, että ilman lupaa kyse saa olla enimmillään viikoista mutta ei missään tapauksessa kuukausista. Asia kannattaa siis tarkastaa erikseen kussakin kunnassa.


Vaunujen kysyntä Suomessa on ylittänyt rohkeimmatkin odotukset, kertoo niitä Suomeen tuova yrittäjä Jari Lundán Auto- ja konevuokraamo J. Lundán Ky:stä:

– Olin pohtinut monen vuoden ajan, olisiko näille tarvetta. Sitä tuntuu olevan – toin ensimmäiset vaunut maahan toukokuussa, ja sen jälkeen on pitänyt käydä pari kertaa Englannissa ostamassa niitä lisää.


Käytettyjen vaunujen hinnat ovat 20 000 - 30 000 euroa, uusien vastaavasti jonkin verran korkeammat. Kaasut ja sähköt liitäntöineen on toteutettu suomalaisten standardien mukaisesti.

Tämä on mielenkiintoinen ja varteenotettava vaihtoehto kesäasumiseen ja sellaiseen tilanteeseen, jossa rakentaja - tai vaikkapa isoa omakotitalon remonttia toteuttava - perhe tarvitsee tilapäisen asunnon.

Lisätietoja:

Auto- ja konevuokraamo J.Lundán Ky, Lempäälä

www.lundan.fi

Jotain meni pieleen, pahoittelemme. Koita hetken päästä uudelleen.

  • Kommentointi vaatii toimiakseen JavaScriptin
Näytä kerralla: kommenttia

Kirjoita kommentti 

Kommentit

Kirjoita kommentti

Kirjoittaja hyväksyy kommentointiosion kirjoittamisen säännöt sekä sitoutuu lisäksi noudattamaan MTV Oy:n sähköisten palvelujen yleisiä käyttöehtoja.

Yhteystiedot
Kommentti
Toiminnot


Joka kodin asuntomarkkinat
Ohjelma on päättynyt


Lähetä palautetta Ohjelman tuottaa FCC oy. Nettisivut tuottaa Laura Kokko.