9.Gefta-lihapullat

9.Gefta-lihapullat

Kauko Röyhkän ja Ville Haapasalon listalla oli Gefta-lihapullat.

2,5 dl valkoviiniä
2 dl riisiä
460 g naudanluita
kokonaisia pippureita
6 ½ laakerinlehteä
4 tomaattia
suolaa
n. 1 kg rasvaista lampaanlihaa
2 sipulia
8 valkosipulinkynttä
kanelia
1 tl muskottipähkinää
kuivattua minttua
42 korianterin siementä
”tarhun yrttiä” (ei saa Suomesta, mutta voi korvata salvialla)
kuminaa
fenkolia
100 g voita
tuoretta korianteria
tuoretta persiljaa
250 g tomaattimurskaa
mustapippuria
chilijauhetta
tilliä

tarjoiluun: smetanaa

Esivalmisteluina laita riisit valkoviiniin imeytymään.

Lihaliemen valmistus

Laitetaan vettä kiehumaan. Kiehuvaan veteen laitetaan 460 g naudanluita. Lisää 12 pippuria, 5 tl suolaa ja 6 ½ laakerinlehteä ja jätä kiehumaan 1-2 tunniksi.

Tomaatin kalttaus

Laita kattilaan vettä kiehumaan. Ota 4 kpl tomaatteja ja vedä niiden kylkeen viilto. Laita tomaatit kiehuvaan veteen. Lisää vielä muutama ripaus suolaa. Tomaatit eivät saa olla kauan kattilassa.

Jauheliha

Leikkaa lampaanliha pienempiin lihamyllyyn sopiviin paloihin. (Liha on aikomus käyttää myllyn läpi kolme kertaa.) Pyörittele liha myllyn läpi jauhelihaksi omaan astiaan.

Ota tomaattikattila pois liedeltä, kaada vesi pois ja jätä tomaatit jäähtymään.

Kuori 2 sipulia ja pilko ne melko isoiksi lohkoiksi. Kuori myös 5 valkosipulinkynttä. Pyöritä jauhettu liha uudestaan myllyn läpi tällä kertaa sipulien palat seassa. Jauha seos vielä kolmannen kerran myllyn läpi.

Lisää 1 tl kanelia, 1 tl muskottipähkinää ja 1 ½ hyppysellistä kuivattua minttua lihan sekaan. Murskaa pyöritellen morttelissa korianterin siemeniä 42 kpl ja lisää jauhelihan sekaan. Revi ”tarhun” yrttiä (ei saa Suomesta, mutta voi korvata salvialla) n. 1 rkl verran lihan sekaan.

Murskaa pyöritellen morttelissa 1 tl kuminaa ja lisää lihan sekaan. Lisää myös ripaus fenkolia ja 1-2 tl suolaa ja sekoita lopuksi jauheliha tiiviiksi käsin. Jätä maustumaan ja vetäytymään.

Kastike

Ota jäähtyneistä tomaateista kalttaantuneet nahkat (kuoret) pois. Halkaise tomaatit puoliksi. Koverra siemenet ja nesteet pois. Pilko tomaatit liha pieneksi. Laita pannu kuumenemaan ja lisää sinne n. 100 g voita. Lisää pilkotut tomaatit pannulle. (Kastikkeen on tarkoitus olla paksua, ei nestemäistä) Pilko korianteria ja persiljaa pieneksi n. 2 rkl verran ja lisää pannulle. Ota lihaliemestä lientä 8 rkl pannuun. Jätä kastike maustumaan.

Riisin valmistus

Laita kattilaan n. 150 g voita paistumaan. Ota riiseistä neste pois ja lisää ne kattilaan. Pyörittele riisit voissa lasimaisiksi. Lisää ripaus kanelia ja sekoittele välillä. Lisää 250g tomaattimurskaa kattilaan.

Lisää tässä välissä tomaattikastikepannulle 7 rkl lihalientä.

Pilko korianteria 1 rkl verran ja lisää riisin joukkoon. Lisää 0,5-1 tl suolaa ja mustapippuria 12 käännöstä kattilaan. Sekoita riisiä useasti. Lisää riisien sekaan vettä, niin että ne peittyy kunnolla (n. 7-8cm verran peittyy yli) Sekoita hyvin ja jätä vielä liedelle.

Lihapullien valmistus

Laita kattilaan vesi kiehumaan. Kastele vesikipossa sormenpäitä ja ota lihataikinasta pala kämmeniin. Pyörittele pieniä pullia. Lisää keitinveteen n. 1 tl suolaa. Lisää pullat kiehuvaan veteen reikäkauhan avulla. Keitä pullia kannen alla n. 10 minuutin ajan. (Pullat keitetään, jotta ne pysyisivät kasassa, koska jauhoja tai munaa ei käytetä)

Ota riiseiltä levy pois päältä.

Lisää lihalientä 1 dl tomaattikastikkeeseen ja sekoita hyvin. Lisää chilijauhetta 2 ripausta kastikkeeseen. Kuori 3 valkosipulinkynttä ja raasta ne suoraan kastikkeeseen. Lisää 1 tl minttua ja reilu ripaus mustapippuria ja sekoita. Kastike on valmista.

Riisi on valmista, ota kattila pois levyltä.

Kun lihapullat ovat nousseet pintaan, ne ovat kypsiä. Laita pannulle 150 g voita. Pilko pieneksi tilliä n. 1 rkl verran ja lisää pannulle. Sekoita tilli ja voi hyvin keskenään. Paista lihapullia tillivoissa hetken, vain sen verran, että niihin tulee väriä pintaan.

Ruoka on valmista!

Tarjoile tillisilpun ja smetanan kanssa.

Jotain meni pieleen, pahoittelemme. Koita hetken päästä uudelleen.

  • Kommentointi vaatii toimiakseen JavaScriptin
Näytä kerralla: kommenttia

Kirjoita kommentti 

Kommentit

Kirjoita kommentti

Kirjoittaja hyväksyy kommentointiosion kirjoittamisen säännöt sekä sitoutuu lisäksi noudattamaan MTV Oy:n sähköisten palvelujen yleisiä käyttöehtoja.

Yhteystiedot
Kommentti
Toiminnot


Sapuskaa, harashoo!
Sarja on tauolla.


Lähetä palautetta Ohjelman tuottaa Aito Media. Ohjelman nettisivut tuottaa Mia Stenroos.
Tekstien tai kuvien kopiointi MTV3 Internetin sivuilta on ehdottomasti kielletty.