Terassi tuo kesän


Sata vuotta vanhassa puutalossa on toteutettu remonttia pikkuhiljaa, ja nyt vuorossa on terassin rakentaminen. Muutoksen suunnittelee Marianne Sundell.

Tunnelma talon sisällä on ainutlaatuinen ja se on sekoitus eri vuosikymmeniä ja tyylejä. Olohuone ei ole perinteisessä käytössä, vaan huoneesta on muodostunut ruokailutila, jossa on dynaamisia elementtejä: harmaa takkaseinusta, punainen seinä taideteoksineen, sekä iso linjakas kirjahyllykokonaisuus. Pariskunta toivoo, että ruokailutilasta puhkaistaisiin kulku suunnitteilla olevalle terassille.

Ennen muutosta

Sisä- ja ulkotilan suhde on aina mielenkiintoinen asia. Mikäli oviaukkoja lisätään, luonnonvalon määrä muuttaa sisustuksen kokonaistunnelmaa ja huone jäsentyy aivan uudella tavalla.


Lasipinnat tuovat ulkotilan lähemmäs ja samalla saadaan lisää syvyyttä huoneeseen. Jotta maisemasta voitaisiin nauttia reilusti, suunniteltiin terassille pariovi, eikä yksittäistä ovea tai ikkunan ja oven yhdistelmää.

Uudet tuolit ruokapöydän ympärille

Pariovi oli luontevaa sijoittaa klassisesti keskelle punaiseksi maalattua seinää, sillä silloin se on samalla linjalla ruokailutilan ruokapöydän kanssa. Taulu siirrettiin pitkälle takkaseinustalle, ja vanha kaappi löysi paikkansa muualta asunnosta.


Olohuoneen kalusteet säilyivät suunnilleen samoilla paikoilla, mutta ruokapöydän yhteyteen hankittiin uudet tuolit, jotka sopivat muotokieleltään hyvin vanhaan ruokapöytään.

Kaanin matalat metallirunkoiset ja mikrokuitukankaalla verhoillut Jazz -tuolit antavat tilaa uniikille ruokapöydälle. Muutoin olohuoneen kalustukselle ei tehty muutoksia.

Suoraan saunasta terassille

Terassin rakennustyöt ja julkisivun muutostyöt ovat luvanvaraisia toimenpiteitä. Tässä projektissa jatkettiin myös kattoa, joten kantavuudet määriteltiin erillisissä rakennekuvissa.


Terassin toinen sivu mukailee pääty julkisivun linjaa ja syvyyttä terassille tehtiin 2,6 metriä. Tähän leveään päähän puhkaistiin kulku terassille ja siihen saatiin sovitettua ruokailuryhmä, joka voi jatkua ruokailijoiden mukaan hyvinkin pitkäksi.

Kokonaisuudessaan leveyttä terassille pitkällä sivulla tuli 8 metriä. Kapealla osuudella terassin leveys on 1,6 metriä ja se kulkee suhteessa sisätilaan saunan ja suihkuhuoneen edessä. Tälle osuudelle tehtiin muutoksia myös julkisivuun: saunaan asennettiin vanha ikkuna, ja suihkuhuoneesta järjestettiin kulku terassille lasioven kautta. Näin kesä-iltoina päästään vilvoittelemaan ulos terassille vaivattomasti.


Pieni syvennys, joka oli makuuhuoneen yhteydessä, otettiin hyötykäyttöön ulkopuolelle ja siihen rakennettiin syvennys haloille ja sytykkeille. Suihkuhuoneen oven edestä, jossa maan korko lähentelee terassin lattian korkoa, rakennettiin portaat pihamaalle.

Energinen julkisivu

Julkisivun väri talossa on ihastuttavan energinen keltainen ja leveät kulmalaudat ja ikkunanpielet ovat valkoiset. Raikasta valkoista sävyä lisättiin kaiteen muodossa.


Kaiteen selkeä rytmi noudattaa julkisivun voimakkaasta vertikaalisesta rytmistä, joka syntyy leveän laudan ja sen yllä kulkevan kapeamman riman käytöstä. Päätyjulkisivulla korostuu seinän ja kaiteen välinen dialogi: korkeat rimat muuttuvat valkoiseksi ja niiden takaa on jätetty ikään kuin takalaudoitus pois – rimoitus jatkuu kaiteen korkuisena lopputerassin osalta.


Neliö profiilinen kaiderima on lämpökäsiteltyä mäntyä, joka on maalattu valkoiseksi. Myös lattia on kotimaista Lunawoodin lämpöpuuta.

Käsittely helpottaa puhtaanapitoa

Lämpöpuu kestää myös käsittelemättömänä, mutta silloin pintaväri haalistuu. Käsittely kannattaa tehdä auringon UV- säteilyltä suojaavalla pigmentoidulla eli sävytetyllä puuöljyllä. Käsittely tehtiin Tikkurilan valmiiksi sävytetyllä ruskealla Valtti -kaluste & terassiöljyllä. Käsittelyn avulla terassin paahteinen sävy säilyy ja se helpottaa puhtaanapitoa.


Terassin pinnassa ei ole yhtään pintaruuvia, sillä terassin laudat on asennettu toisiinsa profix- kiinnikkeillä. Kiinnike ruuvataan keskelle koolausta, ja se kiinnittyy molemmin puolin sivuilta uritettuun terassilautaan.

Ruuvit ovat uppokantaisia ja ruostumattomia, ja sävy niissä on ruskea, joten ne eivät näy juuri laisinkaan. Näin olleen lattiasta tuli viimeistellyn ja huolitellun näköinen ehyt pinta. Itse terassilauta on 140 mm leveää, ja siinä on pieni pintauritus antamassa struktuuria.

Kromin ja muovin ilottelua


Jotta sisustus ei ole vakavaa, saa siinä näkyä kerroksellisuutta, mitä kuuluu ollakin kun sisustetaan vanhaa taloa. Pöytä ja tuolit edustavat 70-luvun toimistokalusteita, jossa hehkuu materiaalien, kromin ja keltaisen muovin ilottelu.


Valkoiset suojaruukut ovat myös muovia, mutta muotoilu on nykypäivää. Kukka-asetelmat jatkavat ympäröivän miljöön väriskaalaa, ja ruukut asettuvat kauniisti molemmin puolin pariovia.


Lattiaan asennettiin valaisimet, jotka luovat kaunista epäsuoraa valoa vaalean katon ja seinäpinnan kanssa hämyiseen kesäiltaan. Koska vielä kukat eivät ole päässeet parhaaseen loistoonsa pihamaalla, niin kesäkukkien ja Marimekon pöytäliinan välityksellä terassi virittäytyi värikylläisen kesän tunnelmiin.

Tuotetiedot:

Jazz – tuolit olohuoneessa, tummanruskea 6833, Alcantara 369,-
Tiedustelut: Kaani in-ON design , Helsinki 09-612 3090 info@kaani.net , Katso lähin jälleenmyyjä www.kaani.net

Terassin ovi :
Skaalan Skandia- malliston pariovi IO57 ( koko 1590 x2090 )
Skaala Ikkunat ja Ovet Oy, puh. 06- 482 2016 www.skaala.com
Jälleenmyynti Puukeskus, K-Rauta, Rautia

Terassi:

Lunawoodin lämpökäsitelty Lunadeck 2 terassilauta, 140 x 26 mm, Profix-kiinnitys
Kaide: Pystypinnat 42 x 42 mm, Käsijohde 40 x 140 mm
Lämpökäsittelyn ansiosta puun lahonkesto- ja vedenhylkivyysominaisuudet ovat erinomaiset ja muotopysyvyys hyvä. Terassilaudat ovat lisäaineettomia, hygieenisiä ja turvallisia. Puun hyvä mitta- ja muotopysyvyys mahdollistaa Profix-kiinnikkeiden käytön ja puu voidaan maalata tai suojakäsitellä uv-suojaa sisältävillä tuotteilla.
Tiedustelut Lunawood, Puh. 017- 770 0200, Jälleenmyynti puutavaraliikkeet ja rautakaupat, jälleenmyyjätiedot osoitteesta www.lunawood.fi

Lämpökäsitellyn puun käsittely: Valtti kaluste & terassiöljy / Ruskea
Keltainen seinäväri Teho Öljymaali, värikoodi 9612
Kaiteet ja listat Teho öljymaali, valkoinen
Tikkurila, Maalilinjan puhelin 010 860 8600, www.tikkurila.fi

Brooklyn valaisin, IP 67, max35W 52,-
Tiedustelut: Philips Consumer Luminaires, Vantaa 09-8676336
Jälleenmyynti: Valaisin ja rautakaupat kautta maan

Marimekko pöytäliina 69,90
Tiedustelut: Stockmann, Espoo Tapiola 09-12121 www.stockmann.fi, www.marimekko.fi
Jälleenmyynti: Stockmann tavaratalot kautta maan

Yrtit : Taimimyynti Carita Huttunen, Espoo 09-596451
Cubico , valkoinen muovi, altakasteleva suojaruukku 30x30x56 122,-
Cubico , valkoinen muovi, altakasteleva suojaruukku 22x22x41 87,-
Kesäkukat ruukuissa: Marketta ja muratti
Jälleenmyynti: KukkataloMatitta, Espoo 09-4242 7474 www.kukkatalomaritta.fi

Halkokori: Loviisan Aitta / Rusko 02- 432 2227 www.loviisanaitta.fiT.i.l.a.
AVA-kanavalla
maanantaisin klo 21.00 ja 21.30 (uusintoja)

Muutokset 2009

Lähetä palautetta Ohjelman tuottaa Moskito Television Oy. Nettisivut tuottaa Laura Kokko.