Näin suojaat polkupyöräsi varkaudelta

27.06.2011 11:52
Näin suojaat polkupyöräsi varkaudelta

Monenlaiset riskit vaanivat pyöräilijää varsinkin kesäaikaan. Pyörävarkaudet lisääntyvät vuosi vuodelta ja lisäksi liikenteessä voi sattua erilaisia onnettomuuksia, joissa voivat vahingoittua sekä pyörä että kuski. Onneksi näihin riskeihin voi varautua!

Pyöräilijän suurin riski on pyörävarkaus. Vakuutusyhtiö If kertoo sivuillaan, että Suomessa ilmoitettiin vakuutusyhtiöille viime vuonna noin 10 000 polkupyörävarkautta. Todellisuudessa varastettuja polkupyöriä on kuitenkin paljon enemmän, sillä vain osa varkauksista ilmoitetaan poliisille ja vakuutusyhtiöille. Kunnolliset lukot ja pyörän järkevä säilytys suojelevat pyörää, mutta pyörä kannattaa suojata myös vakuutuksella ja rekisteröinnillä.

Vakuutusasioissa pyöräilijän kannattaa olla tarkkana. Selvitä omasta vakuutusyhtiöstäsi, millaisen korvauksen saat jos pyöräsi varastetaan. Usein varastetusta pyörästä korvattava summa laskee, kun pyörä vanhenee, vaikka pyörä olisikin hyväkuntoinen. Kannattaa myös tarkistaa, korvaako vakuutusyhtiö pyörän vahingoittumisen esimerkiksi kaatumistilanteessa tai ilkivallan yllättäessä. Kalliimman polkupyörän voi vakuuttaa myös erikseen.

Jos pyörä varastetaan, varkaudesta on aina syytä tehdä rikosilmoitus poliisille. Runkonumero ja pyörän erityistuntomerkit helpottavat pyörän löytämistä ja takaisin saamista. Ne poliisille päätyvät pyörät, joita ei osata palauttaa omistajilleen, myydään poliisien huutokaupoissa.

Rekisteröi polkupyöräsi

Näin suojaat polkupyöräsi varkaudelta

Vakuutuksen lisäksi polkupyörän voi rekisteröidä. Rekisteröinti helpottaa polkupyörän löytymistä ja tekee pyörästä vähemmän houkuttelevan varkaille. Rekisteröity pyörä on helppo jäljittää ja mahdollisuudet sen löytymiseen kasvavat. Sekä poliisilla että vakuutusyhtiöillä on suora yhteys pyörärekisteriin.

Polkupyörien rekisteröintiä tarjoavat muun muassa Smart Safety ja Suomen Turvallisuus Oy:n ylläpitämä FillariTurva-rekisteri. Molemmat palvelut tarjoavat asiakkaalle varkaussuojatarran polkupyörään ja korvaavat asiakkaan kotivakuutuksen omavastuuosuuden varkaustapauksissa.

Näin suojaat pyöräsi:

  • Tarkista, että kotivakuutuksesi kattaa polkupyörävarkauden. Huomioi, että yleensä pyörän ikä vähentää korvauksen määrää.
  • Jos kotivakuutuksen tuoma korvaus ei tunnu riittävältä, voi pyörän vakuuttaa erikseen.
  • Pyörän lukkoja kannattaa olla useampi ja pyörä olisi hyvä laittaa lukolla kiinni esimerkiksi pyörätelineeseen.
  • Pyörä kannattaa lukita aina ja säilyttää sisätiloissa, jos mahdollista. Jos pyörä ei ole ollut varkaushetkellä lukittuna, saattaa vakuutusyhtiö laskea korvausta.
  • Kirjaa ylös pyörän rungon numero. Varastetun pyörän runkonumeron ilmoittaminen poliisille lisää mahdollisuuksiasi saada pyöräsi takaisin.
  • Rekisteröi pyöräsi. Rekisteröinti helpottaa varastetun pyörän takaisin saamista.
  • Ehkäise onnettomuuksia pitämällä pyöräsi hyvässä kunnossa. Muista pyöräilykypärä!

Lähteet: Smart Safety, Vakuutusyhtiö If

Lue myös:

Huolla pyöräsi kesäkuntoon

Suomi on täynnä kauniita pyöräreittejä

Kysy asiantuntijalta pyöräilyaiheinen kysymys ja lue jo tulleet vastaukset

Jotain meni pieleen, pahoittelemme. Koita hetken päästä uudelleen.

  • Kommentointi vaatii toimiakseen JavaScriptin
Näytä kerralla: kommenttia

Kirjoita kommentti 

Kommentit

Kirjoita kommentti

Kirjoittaja hyväksyy kommentointiosion kirjoittamisen säännöt sekä sitoutuu lisäksi noudattamaan MTV Oy:n sähköisten palvelujen yleisiä käyttöehtoja.

Yhteystiedot
Kommentti
Toiminnot


Lähetä palautetta Vastaava tuottaja Heli Ruotsalainen.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.