9. Martti Innanen: Marduusialainen kissantervauslaulu

9. Martti Innanen: Marduusialainen kissantervauslaulu

(Säv. & san. Martti Innanen, sov. Taisto Wesslin)

Vuoden 1980 Syksyn Sävelen hulvattomimmasta esityksestä vastasi 1960-luvulla Elsa, kohtalon lapsi -hitillään läpimurron tehnyt Martti Huuhaa Innanen (s. 20.3.1931).

Martti Innanen ei ollut Syksyn Sävel -ensikertalainen, sillä hän oli ollut mukana kilpailussa jo sen avausvuonna 1968. Kilpailukappaleena kuultu Erik Lindströmin säveltämä ja Saukin sanoittama Miesten mies jäi kuitenkin vaatimattomalle huomiolle.

Vuoden 1980 kilpailussa karvalakki päässä esiintynyt Huuhaa-setä luotti omiin lauluntekijätaitoihinsa. Kilpailukappaleena kuultiin Innasen säveltämä ja sanoittama vauhdikas ralli Marduusialainen kissantervauslaulu. Kappale jäi kilpailussa yhdeksänneksi. Kulttiklassikon asema oli taattu, mutta suurta menestystä levymarkkinoilla ei sen paremmin kappale kuin sen sisältänyt JP-Musiikin julkaisema albumi Kissantervaaja saavuttanut.

Ei sen puoleen, ei Huuhaa miksikään iskelmätähdeksi pyrkinytkään:

– Iskelmänteko onnistuisi, jos voitaisiin tehdä sellainen aivoleikkaus, että poistettaisiin aivoista 95 % ja pantaisiin tilalle löysää paskaa. Silloin voisi syntyä elämän huuhaavalttikortteja, huuhaakissankultaa ja joka ainoaa huuhaa-aamua, kun seitsemäksi meen, taiteilija totesi vuonna 1991 Hymyssä.

1980-luvulla Martti Innanen lopetti aktiivisen työskentelyn musiikin parissa. Sittemmin Espoossa asuva teräsvaari on tullut tutuksi naivistisen taiteen tekijänä, jossa hän lukeutuu Suomen kärkikaartiin. 2000-luvulla Innasen vanhat levytykset ovat kokeneet uuden tulemisen ja saavuttaneet suosiota cd-kokoelmien muodossa.

Innasen kaikki omalla nimellään tekemät laululevytykset on julkaistu cd-kokoelmina Himalajan panttilainaamon iltasoitto (Rocket Records 2009) sekä Elsa, kohtalon lapsi - Borneolaisen passipoliisin 38 parempaa huuhaalaulua (Warner Music 2011).

Jotain meni pieleen, pahoittelemme. Koita hetken päästä uudelleen.

  • Kommentointi vaatii toimiakseen JavaScriptin
Näytä kerralla: kommenttia

Kirjoita kommentti 

Kommentit

Kirjoita kommentti

Kirjoittaja hyväksyy kommentointiosion kirjoittamisen säännöt sekä sitoutuu lisäksi noudattamaan MTV Oy:n sähköisten palvelujen yleisiä käyttöehtoja.

Yhteystiedot
Kommentti
ToiminnotLähetä palautetta Tuottaja Tanja Huutonen, MTV3. Ohjelman nettisivut tuottaa Sanna Vaitjoki.
Tekstien tai kuvien kopiointi MTV3 Internetin sivuilta on ehdottomasti kielletty.