TV-Opas
 • Live

  GP2: Monaco / perjantain kilpailu

  Pe 27.5. 12:10 - 13:25
 • Live

  Ravit: Toto4

  Pe 27.5. 19:10 - 20:35
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Pe 27.5. 22:25 - 22:35
 • Live

  PGA Tour Golf: Fort Worth, Texas

  Pe 27.5. 23:00 - 02:00
 • Live

  Formula 1: vapaat harjoitukset 3 / Monaco

  La 28.5. 11:55 - 13:05

Kommentti: Aika-ajoformaatti muutettava heti

Mainosmoguli Alex Niemisen sanoin hätäillen ei tule kuin nopeammin valmista, mutta F1:n päättävien elinten pika-aikataululla läpi runnoma aika-ajon muutos osoittautui täydeksi fiaskoksi.

Kolmatta aika-ajoa oli jäljellä kuusi minuuttia. Juuri niillä hetkillä olemme tottuneet valmistautumaan viimeisiin yrityksiin ja raastavaan taisteluun paalupaikasta. Nyt autosta nousi ensin Sebastian Vettel ja sitten Kimi Räikkönen. Mercedekset kävivät ajamassa yhdet vedot ja hyvissä ajoin ennen ruutulippua paalupaikkamies Lewis Hamilton jo tuuletteli kameroille.

Suurin ongelma on, että pudotuspeliformaatti ei sovi lainkaan yhteen rajoitetun rengasmäärän kanssa. Esimerkiksi Toro Rosson tai Ferrarin ei enää yksinkertaisesti kannattanut lähteä tuhoamaan yhtä settiä renkaita ja yrittämään lähes mahdotonta sijoitusten parantamista. Se sarja on kisasta pois ja MM-pisteet jaetaan vasta sunnuntaina.

Toimiva aika-ajomuoto muutettiin tähän malliin, jotta lähtöjärjestystä saataisiin sekoitettua ja kisoista tulisi jännittävämpiä. Mikä muuttui? Mercedekset ovat eturivissä Ferrarit kannoillaan. Uuden formaatin ainoiksi yllätysputoajiksi voi nippa nappa laskea Valtteri Bottaksen ja Daniil Kvjatin ja siihenkin vaaditaan vähän hyvää tahtoa.

Ainoa muutos oli siis se, että katsojilta riistettiin monen mielestä viikonlopun parhaiten toimiva osio, eli aika-ajon sekuntipeli ja draama.

Koko prosessi kuvastaa F1:n mielestäni suurinta ongelmaa. Kaikki parannuksiin tähtäävät muutokset ovat järjestään aivan liian monimutkaisia.

Jos laji haluaa lisää uusia katsojia, pitää perusasioiden ymmärtämisen olla helppoa. Tänään yksi talleista ei selvästikään tiennyt miten uusi pudotuspeli toimii, vaan antoi kuskinsa ajaa kierroksen loppuun ajan jo tultua täyteen. Kuinka siis voisimme odottaa uusien katsojien pysyvän kärryillä?

Toivon yksinkertaisempia muutoksia, vähemmän rajoituksia ja raaempaa kilpailua. Jos joku on silti ylivoimainen, niin sitten on. Niin se urheilussa välillä menee.

Hatunnosto kuitenkin yrityksestä. Nyt lajin päättäjillä on oltava kanttia myöntää virheensä ja muuttaa järjestelmä Bahrainin kisaan mennessä. Itselleni on yhdentekevää palataanko vanhaan koko aika-ajon, vai pelkästään kolmannen osion osalta. Kunhan meiltä ei riistetä aika-ajon huipennusta enää uudestaan.

Äänestys

Pitäisikö aika-ajojärjestelmä muuttaa heti seuraavaan kisaan?

Kyllä

Ei

Pitäisikö aika-ajojärjestelmä muuttaa heti seuraavaan kisaan?

Kyllä 91%

Ei 9%

91%
9%
ääniä 9903 kpl


Formulakeskustelu jatkuu MTV F1:n Facebook-sivuilla

Uusimmat uutiset

Formulat MTV:n kanavilla

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.