• Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 25.1. 19:00 - 21:00
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Ke 25.1. 19:25 - 19:30
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Ke 25.1. 22:30 - 22:40
 • Live

  Ravit: Toto4

  To 26.1. 19:10 - 20:36
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  To 26.1. 19:25 - 19:30

Tulokastallin pomo hurmaantunut F1-autoista - "En tajunnut tätä"

F1-sarjan tulokastallin perustaja Gene Haas on hämmästynyt lajin teknisyydestä. 63-vuotiaasta työstökonekauppiaasta loisti poikamainen ilo ja kiinnostuneisuus, kun hän myönsi olevansa vielä monesta asiasta ymmärtämätön.

- Olen tajunnut, että tämä ei ole Pohjois-Carolina, sen voin sanoa, Haas naurahti toimittajille.

Haas myöntää, että tulokastallille on äärettömän arvokasta, ettei kaikki osia tarvitse suunnitella itse, vaan ratkaisuja voi hankkia muilta. Hän on useaan otteeseen korostanut Ferrarin kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä ja toimimista. Tallilta on säästynyt suunnattomasti aikaa.

- Perinteinen dna on se, että jokainen kehittää kaikki omat osansa, mutta minun mielestäni uutta tiimiä ei voi aloittaa rakentamalla kaiken alusta. Näiden autojen monimutkaisuus on aivan uskomatonta. Autot ovat todella monimutkaisia ja sen näkee kaikesta, Haas ihastelee.

- Näistä 1,6-litraisista moottoreista saadaan irti lähes 800 hevosvoimaa. Se on aika ilmiömäistä. Moottoreiden ja autojen monimutkaisuus on jotain aivan muuta kuin osasin odottaa. Tekniset yksityiskohdat ovat kiehtovia, hän innostuu ja korostaa insinöörien kykyjä.

Hän ottaa esimerkiksi jarrut F1-autoissa, ja kertoo lumoutuneena, miten tarkkaa työtä pitää tehdä, että jarrut saadaan täydelliseen lämpötilaan, että ne toimivat. F1:ssä ei vain mennä ja jarruteta.

- Fanit eivät ymmärrä miten monimutkaisia nämä autot ovat. Minäkään en tajunnut, vaan olin vähän naiivi sen suhteen, että mitä täytyy tehdä, että nämä autot saadaan kulkemaan, Haas myöntää.

Hyppy tuntemattomaan veteen

Tallin ensimmäinen testiviikko oli menestys, mutta toinen toi tullessaan ongelmat. Gene Haas yrittää kuitenkin kaivaa esiin asian positiiviset puolet, talli tarvitsee harjoitusta ongelmienratkaisuun.

- Kilpailuissa tulee ongelmia, ja asiat eivät aina toimi. Tallin väki on todella huolellinen näiden moottoreiden kanssa, jos kaikki ei ole täydellisesti, autoa ei laiteta radalle.

Tallin kuljettaja Romain Grosjean on antanut palautteen, että Haasin auto on yksi parhaista, joilla hän on ajanut. Se antaa paljon luottamusta, mutta opittavaa on vielä valtavasti. F1:sta pitkän kokemuksen omaava tallipäällikkö Günther Steiner on koonnut Haasille osaavan työntekijätiimin, mutta kokemus ja yhteistyön hioutuminen eivät synny itsestään.

- Hyppäsimme veteen molemmat jalat edellä, ilman että meillä oli täyttä ymmärrystä kaikesta. En tiedä miten muuten oppii kuin vain hyppäämällä mukaan. Teimme niin ja jos joku odottaa, että menemme heti kilpailemaan isojen poikien sekaan, se ei ole realistista, Haas linjaa.

- Saa nähdä, miten tämä menee, kuinka vaikeaa tämä on. Tajuan nyt, miksi tässä lajissa on ongelmia myös isoilla. On niin paljon teknisiä haasteita voitettavaksi.

Haasin päätavoite on olla kisoissa luotettava. Oma tekninen ammattitaito pitää rakentaa ajan myötä, myös siinä on suurempi haaste kuin alun perin odotettiin. Haas aloitti Nascar-sarjassa vuonna 2002, ja nyt lähtökohta on paljon parempi kuin silloin.

- Ensimmäiset pari vuotta Nascarissa olivat kovempia kuin mitä olemme täällä kokeneet. Rakensimme tiimiä ilman mitään tietotaitoa, nyt meillä on pohjatietoa kilpailemisesta. Olemme pidemmällä kuin silloin. Tämä on silti oppimista ja tämä voi olla todella rankka oppimisprosessi, Haas myöntää.

Ongelmia voi tuottaa esimerkiksi voimayksikkö, joka on Haasin kohdalla Ferrarin tuottama. Gene Haas kuitenkin painottaa, että tallin pitää itse ottaa vastuu voimayksikköön liittyvistä asioista, heidän pitää varmistaa, että auto on valmis vastaanottamaan voimayksikön.

- Jos meillä on huono päivä, emme voi syyttää Ferraria, vaan pitää ottaa vastuu siitä, miten suoriudumme. Meidän pitää tietää, että miten ongelmat selvitetään. Ero muihin tehdään sillä, että jos kaatuu, noustaan ja yritetään uudelleen. Ja me tulemme kompastumaan.

- Tämä laji on monimutkainen, juuri nyt se on vähän häkellyttävää rehellisesti sanottuna.

Formulakeskustelu jatkuu MTV F1:n Facebook-sivuilla

Uusimmat uutiset

Formulat MTV:n kanavilla

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.