Mainos
 • Live

  Formula 1 Ennakkotunnelmat

  Su 30.4. 13:30 - 14:00
 • Live

  Formula 1 Varikkosuora

  Su 30.4. 14:00 - 14:30
 • Live

  Formula 1 Lähtösuora

  Su 30.4. 14:30 - 14:55
 • Live

  Formula 1: Venäjän osakilpailu

  Su 30.4. 14:55 - 17:00
 • Live

  Formula 1: Venäjän osakilpailu

  Su 30.4. 14:55 - 17:00

Valtteri Bottas – ei enää mikään oppipoika

Neljäs F1-kausi alkamassa. Kahdeksan palkintosijaa saavutettuna. Ensimmäinen voitto tähtäimessä. 25-vuotias Valtteri Bottas on paras versio itsestään.

Williamsin teknisen johtajan Pat Symondsin mielestä vasta vuosi 2014 oli todellisuudessa Bottakselle tulokaskausi. Vuotta aiemmin, todellisella tulokaskaudella, Williamsin auto oli niin heikko, että suomalainen ei saanut mahdollisuutta näyttää potentiaaliaan. Kahdella seuraavalla kaudella hän on osoittanut, että esimiesten puheet tulevasta maailmanmestarista eivät ole pelkkää haihattelua.

- Kyse on paljon henkisestä asenteesta. Kuljettajat eivät vain yhtäkkiä opi ajamaan nopeampaa, Symonds toteaa.

- Kehitys liittyy henkiseen puoleen ja itseluottamukseen. Valtteri on todella asettunut formula ykkösiin, hän ei ole enää mikään tulokas. Uskon, että hän oppi paljon viime vuonna ja lähtee kauteen itseensä luottavana. Hän pitää autosta ja odottaa, että pääsee kisaamaan, Symonds jatkaa.

Huippumenestys on pienestä kiinni.

- Muutama hyvä tulos kauden alussa, niin näemme sen viimeisen pienen palan itseluottamusta löytyvän. Sen jälkeen hän lentää, Symonds povaa.

Pienikin epäilys kaataa kaiken

Alku F1:ssä ei ollut nastolalaiselle helppo, sillä Williams epäonnistui pahasti autossaan. Tulokkaalla oli muitakin rajoitteita, kuten tallikaveri Pastor Maldonado. Symonds saapui talliin juuri kun Bottas oli noussut kisakuskiksi.

- Se oli hankala tilanne, autoa ei ollut helppo ymmärtää. Kaikella kunnioituksella kaikille – kaikki kuljettajat F1:ssä ovat hyviä – mutta kunnioituksella Pastoria kohtaan, Valtterilla ei ollut paras mentori hänen tullessaan F1:een, Symonds sanoo.

- Minä sanon usein, että vuosi 2014 oli Valtterin tulokaskausi, koska minun mielestäni hän todella aloitti silloin. Onneksi meillä on Felipe Massa, joten Valtteri sai lopulta hyvän mentorin, hän toteaa.

Bottas tuntee nahoissaan sen, miten kokemus on vienyt häntä eteenpäin vuosi vuodelta. Hän ymmärtää jatkuvasti teknisistä pikkujutuista enemmän, pystyy antamaan syvällisempää palautetta autosta insinööreilleen ja yksinkertaisesti ajaa paremmin; lähes täydellisiä kierroksia tulee toinen toisensa perään. Esimerkillinen harjoittelija on fyysisesti ja henkisesti huippukunnossa.

- Ihan eri fiilis on lähteä tähän kauteen kuin esimerkiksi ensimmäiseen tai toiseen. Kyllä kokemus tuo varmuutta tekemiseen, Bottas toteaa.

Bottas kykenee askel askeleelta, kilpailu kilpailulta, toimimaan paremmin tiiminsä hyödyksi. Hän tunnistaa erilaiset kilpailutilanteet ja on yhtä autonsa kanssa. Hän tietää, mitä missäkin tilanteessa pitää tehdä, eikä epäröi omaa osaamistaan.

- Pitää luottaa itseensä. Jos alkaa vähänkin epäilemään ajamistaan tai muuta tekemistään, tai alkaa arvuuttelemaan, että mitähän se tallikaveri tekee – alkaa kopioimaan häneltä säätöjä tai epäröi omia ajolinjoja tai muuta – sitten hommasta ei  tule kyllä yhtään mitään, Bottas sanoo.

- Se on iso juttu, että luottaa omaan tekemiseen.

”Valtteri kertoo sen mitä pitää”

Kokemuksen myötä Bottas tietää, että omat tuntemukset ovat oikeassa: hän osaa sanoa suoraan tallille, mitä autolle pitää tehdä. Palaute on tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa, myös hänen palautteensa itselleen. Lopputulos on yksinkertainen: se näkyy kellossa.

- Kuljettajan pitää tuntea olonsa mukavaksi kykyjensä suhteen. Valtterilla se on kunnossa, Symonds sanoo.

Vaikka jokainen kuljettaja tekee työtä itselleen, Bottaksen ja Massan yhteistyö on juuri sellaista, mitä pitää: se vie tallia eteenpäin. Symondsin mukaan Williamsin kuljettajat kunnioittavat toisiaan, vaikka ”radalla heillä kasvaa sarvet kypäriin”.  Kumpikin on äärimmäisen tarkka, viimeistä yksityiskohtaa myöten.

- He eivät sano minulle mitä haluan kuulla. Siitä ei ole mitään hyötyä, Symonds toteaa.- Minä haluan hyviä, tarkkoja ja rehellisiä mielipiteitä. Jos kuljettaja tuntee tai ei tunne muutosta autossa, hänen pitää sanoa se. Valtteri on siinä mahtava, hän on suomalaiseksi aika puhelias, Symond naurahtaa.

- Hän kertoo meille sen, mitä meidän pitää tietää, ja hän tekee sen hyvin.

Apulaistallipäällikkö Claire Williams kuuluu niihin, joiden luotto Bottakseen on äärettömän suuri. Williamsin mielestä vuosien ajan tallissa kypsynyt suomalainen on sillä tasolla, mitä absoluuttinen menestyminen vaatii.

- Valtterilla on todella kypsä pää. Hän on todella kyvykäs toimimaan tiimin kanssa. On vain meistä kiinni, että hän saa sellaisen auton, jolla pääsee esittelemään kykyjään.

- Hänellä on kaikki tarvittava, sen näkee hänen silmistään. Hänellä on se keskittyminen ja kuljettajan päättäväisyys. En tiedä mitä muuta voisimme tehdä kuin antaa hänelle mahtavan auton, Williams toteaa.

Kausi alkaa vajaan kahden viikon kuluttua Australiassa. Siitä lähtien Bottaksella ja tallilla on vain yksi tavoite: palauttaa Williams korkeimmalle korokkeelle. Useammin kuin kerran.

Formulakeskustelu jatkuu C More F1:n Facebook-sivuilla

Uusimmat uutiset

Formulat MTV:n kanavilla

 • 13:00

 • Formula 1 Ennakkotunnelmat

  Formula 1 Ennakkotunnelmat

  Sunnuntai 30.4. 13:30-14:00
  Studiossa Tomi Tuominen, Ossi Oikarinen ja Niko Kari. Varikolla Mervi Kallio.
  Sunnuntai 30.4. 13:30-14:00
 • 14:00

 • Formula 1 Varikkosuora

  Formula 1 Varikkosuora

  Sunnuntai 30.4. 14:00-14:30
  Studiossa Tomi Tuominen, Ossi Oikarinen ja Niko Kari. Varikolla Mervi Kallio. Suora lähetys.
  Sunnuntai 30.4. 14:00-14:30
 • Formula 1 Lähtösuora

  Formula 1 Lähtösuora

  Sunnuntai 30.4. 14:30-14:55
  Suora lähetys.
  Sunnuntai 30.4. 14:30-14:55
 • Formula 1: Venäjän osakilpailu

  Formula 1: Venäjän osakilpailu

  Sunnuntai 30.4. 14:55-17:00
  Selostus: Niki Juusela. Asiantuntijat: Ossi Oikarinen ja Niko Kari. Suora rinnakkaislähetys. Päälähetys CMore Max -kanavalla.
  Sunnuntai 30.4. 14:55-17:00
 • Formula 1: Venäjän osakilpailu

  Formula 1: Venäjän osakilpailu

  Sunnuntai 30.4. 14:55-17:00

  Formula 1: osakilpailu

  Selostus: Niki Juusela. Asiantuntija: Ossi Oikarinen. Suora lähetys.
  Sunnuntai 30.4. 14:55-17:00
 • 17:00

 • Formula 1 Jälkihöyryt

  Formula 1 Jälkihöyryt

  Sunnuntai 30.4. 17:00-17:40
  Studiossa Tomi Tuominen, Ossi Oikarinen ja Niko Kari. Varikolla Mervi Kallio. Suora lähetys.
  Sunnuntai 30.4. 17:00-17:40
 • Pe 12.05.

 • Formula 1: Vapaat harjoitukset 1 / Espanja

  Formula 1: Vapaat harjoitukset 1 / Espanja

  Perjantai 12.5. 10:55-12:40

  Formula 1: vapaat harjoitukset 1

  Selostus: Niki Juusela. Asiantuntija: Toni Vilander. Suora lähetys.
  Perjantai 12.5. 10:55-12:40
 • Katso lisää
Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.