TV-Opas
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 31.5. 19:10 - 21:00
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Ti 31.5. 22:25 - 22:35
 • Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 1.6. 19:00 - 21:00
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Ke 1.6. 22:30 - 22:40
 • Live

  Ravit: Toto4

  To 2.6. 19:10 - 20:35

Kommentti: Rehellisyys maan perii – paitsi urheilubisneksessä

Liika avoimuus nosti Risto Dufvan Raumalla tikun nokkaan.

Kokenut valmentaja ehti ilmoittaa jo aiemmin siirtyvänsä ensi kaudeksi Jukureiden päävalmentajaksi. Se aloitti jo loppuvuodesta hurjat spekulaatiot, riittääkö käskijällä motivaatiota enää projektin viimeistelemiseen Raumalla.

Ja kun raumalaisryhmä löysi itsensä alkuvuodesta peilillisestä kuopasta, kiihtyivät spekulaatiot entisestään. Innokkaimmat kiekkokannattajat vaativat jopa Dufvalle potkuja kesken kauden.

Lukko nousi pahimmasta suostaan ja selvitti itsensä väkisin kuuden joukkoon. Pohdinta Dufvan motivaatiotasosta jäi silti elämään eri median kanavissa.

Jopa turhaan. Kevään pudotuspelien käynnistyessä kokeneen valmentajan panoksen kyseenalaistaminen on enää ylimääräistä lätinää tyhjästä.

Ammattilaisurheilussa pelaajat ja valmentajat ovat vaihtaneet seuraa jo pitkään vastaavalla tavalla. Ensi kauden sopimuksia mietitään jo hyvissä ajoin ennen joululahjojen avaamista.

Osa sopimuksista vuotaa julkisuuteen, osa paljastuu vasta myöhemmin kauden päätyttyä. Mutta kaikki tietävät pelin hengen.

Moni kiekkoseuraaja on tämän myötä alkanut kaivata paluuta menneisyyteen, jolloin seurauskollisuus oli termi, joka tarkoitti vielä jotain konkreettista.

Samalla moni on pelännyt, antaako jo tulevaisuutta toisaalla pohtiva pelaaja/valmentaja sitoutumaan enää kunnolla joukkueen matkaan.

Pelko on vanhanaikaista. Jääkiekkojoukkueet ovat olleet jo pitkään yhteisöjä, jossa vuosittainen joukkue itsessään on oma tarinansa. Syksyllä aloittavan joukkueen matka tulee aina tiensä päähän seuraavana keväänä.

Jos jääkiekkoseuran historia on itsessään paksu kirja, puhuttiin vielä amatööriaikana kausista kuin yksittäisistä tarinan luvuista.

Ammattilaisurheilussa yksittäinen kausi on muuttunut muotoaan novelliksi. Tarina, joka alkaa syksyllä, elää ja hengittää pitkin kautta ja saa joko iloisen tai surullisen päätöksen keväällä. Enää 2010-luvulla yksittäisessä tarinassa ei ole oleellista, kuka jatkaa seurassa ja kuka siirtyy syksyllä mahdollisesti uusille maille.

Jotkut päähenkilöistä jäävät saman kirjan seuraavaan novelliin, kun taas toiset hahmoista jatkavat uusien kansien välissä. Novellikokoelmassa yhteinen teema saattaa säilyä, mutta tarina, juoni ja osa hahmoista ovat joka vuosi uudenlaisia.

Vaikka Dufva on jo ilmoittautunut ensi kaudeksi osaksi Jukureiden tarinaa, ei mikään vähennä hänen merkitystään tämän kevään raumalaisen juonen rakentajana.

Mikä sitten erottaa kritisoidun valmentajan tapauksen muista vastaavista siirroista? Avoimuus.

Rehellisyys maan perii -sanonta on tuttu vanhan kansan parista. Kiekkobisneksessä sillä ei ole tilaa – ainakaan vielä.

Osallistu keskusteluun

Tulospalvelu

Uusimmat uutiset

Jääkiekon livelähetykset

  Ei tulevia TV-esityksiä

  Tässä lajissa ei ole tiedossa olevia TV-esityksiä seuraavan kolmen kuukauden aikana.

 • Lisää TV-lähetyksiä

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.