• Live

  Alppihiihdon maailmancup: Kitzbühel

  Su 22.1. 11:20 - 12:25
 • Live

  Hiihdon maailmancup: Ulricehamn

  Su 22.1. 12:25 - 13:35
 • Live

  Yhdistetyn maailmancup: Chaux-Neuve

  Su 22.1. 12:55 - 13:55
 • Live

  Hiihdon maailmancup: Ulricehamn

  Su 22.1. 13:55 - 15:25
 • Live

  Alppihiihdon maailmancup: Kitzbühel

  Su 22.1. 14:20 - 15:25

Miten aivovammat huomioidaan kotimaan kiekossa? – Tommi Kovaselta tiukka viesti SM-liigalle

Ex-jääkiekkoilija Tommi Kovanen ja fysioterapeutti-tutkija Matti Vartiainen olivat keskustelemassa urheilijoiden aivovammoista MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa keskiviikkona.

Urheilijoiden, ja varsinkin jääkiekkoilijoiden, aivovammat ovat olleet esillä viime päivinä. KalPaa edustanut Antti Halonen ilmoitti reilu viikko sitten päättävänsä uransa vakavan aivotärähdyksen takia. NHL:n puolella Patrik Laine joutui sairastuvalle saatuaan aivotärähdyksen viime lauantaina kovan taklauksen seurauksena.     

SM-liigassa 504 ottelua pelanneen ja 176 tehopistettä tehneen Kovasen, 41, ura päättyi keväällä 2013 aivovammaan.  

- Olen siitä videokuvien ja kertomusten varassa. Selästä minut taklattiin pahasti pää edelle pleksiin. Olin siinä ilmeisesti tajuttomana jonkun aikaa. Toipuminen oli tosi hidasta, ja Mattiakin tapasin keväällä, mutta ei vielä tuolloin ollut mitään hajua, mitkä ne seuraamukset loppujen lopuksi ovat, nykyäänkin vamman oireista arkielämässään kärsivä Kovanen totesi Huomenta Suomessa. 

–  Katson peliä vähän eri kulmasta nykyään. Ei voi puhua pelosta, mutta toivon aina, ettei kenellekään kävisi samalla lailla. 

Tietoisuus aivovammoista ja niiden vaikutuksista on kehittynyt kotimaan kiekossa viimeisen vuosikymmenen aikana. Kovasen mielestä parannettavaa on kuitenkin vielä paljon. 

– Kyllä kotimaan liigassa yritetään paljon tehdä sen (tietoisuuden) eteen. Matti on ollut tekemässä muun muassa lähtötasotestejä, joihin en itse ehtinyt mukaan. Vaikka yritystä on, niin voisi enemmänkin tehdä. Esimerkiksi SM-liigan rangaistuskäytäntö on aika perässä laahaava. Kovasti kyllä puhutaan, Kovanen kommentoi.  

Tarkoitatko siis kovempia rangaistuksia?

– Ehdottomasti. Jos johonkin halutaan puuttua...mielestäni 2-3 peliä siitä, että päätät toisen uran, on aika käsittämättömän vähän. Kovasti on aina sanottu, että haluamme puuttua tähän ja rangaistukset kovenevat, mutta kun pelit alkavat, niin se jää aika mitättömäksi, entinen liigapuolustaja päättää.   

Pääkuvan videolla keskustellaan muun muassa aivovammojen eroista. Alla olevassa videossa tehdään selkoa SM-liigaseurojen panostuksista aivovammojen tutkimiseen. 


Osallistu keskusteluun

Tulospalvelu

Uusimmat uutiset

Jääkiekon livelähetykset

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.