TV-Opas
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 31.5. 19:10 - 21:00
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Ti 31.5. 22:25 - 22:35
 • Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 1.6. 19:00 - 21:00
 • Live

  MTV Sport Uutiset

  Ke 1.6. 22:30 - 22:40
 • Live

  Ravit: Toto4

  To 2.6. 19:10 - 20:35

Olympiapurjehdus huipentuu mitalilähtöihin

Pekingin olympiapurjehdusten uutuus ovat alkusarjan jälkeen kisattavat mitalilähdöt. Finaalipurjehduksissa kilpailijoille tarjotaan täkynä tuplapisteitä.

Regatta huipentuu Qingdaon purjehduskeskuksessa rannan kupeessa purjehdittaviin mitalilähtöihin. Näin läheltä yleisö ei ole päässyt seuraamaan kilpailua olympiahistoriassa koskaan aiemmin.

Olympiakisoissa purjehtii 400 kilpailijaa 14 luokassa. Tulokas on naisten Laser Radial -kevytvene, joka korvaa vielä Ateenassa 2004 ohjelmassa olleen E-jollan. RS:X-laudat ovat purjelautaluokassa leveämmät ja lyhyemmät kuin edeltäjänsä Mistral-laudat.

Kaksi yli muiden

Nimekkäimmät purjehtijat Qingdaossa ovat olympiamenestystä jo aiemmin niittäneet Britannian Ben Ainslie ja Brasilian Robert Scheidt. He taistelivat toisiaan vastaan Atlantan 1996 ja Sydneyn 2000 olympiakisoissa Laser-luokassa, ja mestaruudet menivät tuolloin tasan 1-1.

Tämän jälkeen Ainslie siirtyi Finn-jollaan, jossa voitti olympiakultaa Ateenassa 2004. Scheidt vei Ateenassa Laserin ykköstilan.

Qingdaossa Aislie jatkaa Finn-luokassa, mutta Scheidt on vaihtanut yksinpurjehduksesta Stariin maanmiehensä Bruno Pradan pariksi. Kaksikko voitti viime vuonna luokan maailmanmestaruuden ja oli tänä vuonna Miamissa kolmas eli voi puolustaa voitokkaasti brasilialaisten Torben Graelin ja Marcelo Ferreiran Ateenan olympiakultaa.

Naisten puolella Xu Lijia tavoittelee Kiinalle sen ensimmäistä purjehduksen olympiavoittoa kautta aikojen. 20-vuotias kiinalainen voitti 2006 maailmanmestaruuden ja oli tänä vuonna Aucklandissa toinen Ranskan Sarah Steyaertin jälkeen kisassa, jossa Suomen olympiaedustaja Tuula Tenkanen oli 12:s.

Laser Radialin suosikkeihin on laskettava myös USA:n Anna Tunnicliffe, viime vuosina kansainvälisestä regatasta toiseen kärkisijoilla viihtynyt purjehtija sekä Australian Sarah Blanck.

Sundby kiusana nyt Ynglingissä

Sari Multalan pitkäaikainen kilpakumppani Eurooppa-luokasta, Norjan Siren Sundby hakee maansa lajiliiton tuella Ateenan olympiakultansa lisukkeeksi menestystä kolmen naisen köliluokasta Ynglingistä. Luokan ykkössuosikki on Britannian Sarah Aytonin kipparoima venekunta.

Suomen joukkue Silja Lehtinen, Maria Klemetz, Livia Väresmaa kuuluu etukäteisveikkauksissa tusinan venekunnan joukkoon, josta seulotaan Ynglingin mitalistit.

Olympiapurjehduksen menestynein maa kautta aikojen on 20 kultamitalillaan Britannia. USA on kerännyt eniten mitaleja, 57, ja kisajärjestäjä Kiinalla on kaksi hopeaa. Suomi pitää mitalisarjallaan 2-1-6 olympiatilaston 19. tilaa.

Olympiakisojen veneluokat (suluissa Suomen edustajat):

Laser: miesten yhden hengen kevytvene (Pierre Collura)
Laser Radial: naisten yhden hengen kevytvene (Tuula Tenkanen)
Finnjolla: yhden hengen raskaansarjan jolla (Tapio Nirkko)
RS:X: miesten purjelauta
RS:X: naisten purjelauta (Tuuli Petäjä)
470: miesten kahden hengen kevytvene (Niklas Lindgren, Heikki Elomaa)
470: naisten kahden hengen kevytvene
49er: skiff-luokan vene
Yngling: naisten kölivene (Silja Lehtinen, Maria Klemetz, Livia Väresmaa)
Star: miesten kölivene
Tornado: monirunkovene

- Kuusi kisapäivää/luokka
- 11 lähtöä/luokka (49er:ssä 16 lähtöä)
- Kaksi lähtöä päivässä. Jokaisen luokan kisassa 10 alkusarjan lähtöä + 10 parhaalle mitalipurjehdus.
- Alkusarjassa jaossa normaalit sijalukupisteet, mitalilähdössä tuplapisteet. Alkusarja koostuu vähintään kuudesta lähdöstä. Kymmenestä lähdöstä kaksi heikointa sijoitusta pyyhkiytyvät pois (ei koske mitalipurjehdusta).
- Olympiaregatta purjehditaan Qingdaossa 9.-23.8.

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.