TV-Opas
 • Live

  MTV Sport: F1 Ennakkotunnelmat

  Su 29.5. 13:30 - 14:00
 • Live

  MTV Sport: F1 Varikkosuora

  Su 29.5. 14:00 - 14:30
 • Live

  MTV Sport: F1 Lähtösuora

  Su 29.5. 14:30 - 14:55
 • Live

  Formula 1: Monacon osakilpailu

  Su 29.5. 14:55 - 17:05
 • Live

  Formula 1: Monacon osakilpailu

  Su 29.5. 14:55 - 17:20

Venäläisten dopingtouhut aiheuttivat hirvitystä – IAAF peitellyt jo vuosia

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF tiesi Venäjän yleisurheilun laajamittaisesta dopingista jo vuonna 2009, uutisoi AP.

Tuona vuonna IAAF käynnisti urheilijoiden uudenlaisen biologisen passin, joka paljasti pian venäläisurheilijoiden arvojen olevan niin poikkeavia, että IAAF oli huolissaan urheilijoiden hengestä.

- Tarvitaan nopeita ja voimakkaita toimia, IAAF:n silloinen pääsihteeri Pierre Weiss kirjoitti lokakuussa 2009 Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajalle Valentin Balahnitsheville.

- Nämä urheilijat eivät vain huijaa kilpailijoitaan, vaan vaarantavat terveytensä ja jopa henkensä, Weiss kirjoitti.

Weissin kirjeen mukaan vuoden 2009 yleisurheilun MM-kisojen kymmenestä korkeimmasta testiarvosta kahdeksan löytyi venäläisurheilijoiden näytteistä. Weiss myös valitti, että venäläisurheilijat välttelivät dopingtestejä väittämällä olevansa armeijan palveluksessa ja jättämällä olinpaikkansa ilmoittamatta.

Uutistoimisto AP:n haltuunsa saamat dokumentit kertovat myös siitä, miten IAAF yhdessä Venäjän kanssa peitteli dopingia. Ennen Lontoon olympiakisoja 2012 IAAF ainakin suunnitteli tuntemattomampien venäläisurheilijoiden käryjen hoitamista piilossa julkisuudelta. Vastineeksi kilpailukieltoja lyhennettäisiin neljästä kahteen vuoteen.

- On selvää, että he tekivät sopimuksia. IAAF:ssä ei näyttänyt olevan halua ryhtyä toimiin venäläisiä vastaan, sanoi Maailman antidopingtoimiston Wadan riippumatonta tutkimuskomiteaa johtanut Richard Pound.

Selitys valmiina

IAAF:n edustaja Chris Turner ja Blahnitshev vastasivat AP:lle, ettei uutisessa kerrottuja peittelysopimuksia koskaan toteutettu. Turnerin mukaan biologinen passi tuotti venäläisurheilijoiden käryjen vyöryn vuonna 2011 ja IAAF:n oli pakko priorisoida tapauksia siten, että lähestyvien olympiakisojen mitalikandidaatit käsiteltiin ensin.

- Yhtään tapausta ei piilotettu tai jätetty käsittelemättä, vaan IAAF käsitteli ne tärkeysjärjestyksessä, Turner sanoi.

Turnerin mukaan 33 venäläistä yleisurheilijaa on saanut kilpailukiellon biologisen passin perusteella ja lisää tapauksia on käsittelyssä.

Richard Poundin komitean doping- ja korruptiotutkintaraportin toinen osa julkaistaan torstaina. Ensimmäinen osa julkaistiin marraskuussa ja sen mukaan Venäjän yleisurheilussa on järjestelmällisesti käytetty dopingia ja tuhottu testinäytteitä. Raportin seurauksena Venäjä on toistaiseksi suljettu IAAF:n kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Valentin Balahnitshev sai viime viikolla elinikäisen toimitsijakiellon IAAF:n eettiseltä komitealta.

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.