Jauhelihan on oltava jauhelihaa – eines voi sisältää paljon muutakin

Eineksenä myytävä jauheliharuoka saa sisältää nahkaa, kamaraa, rasvaa – ja vaikka hevosta, kunhan sisältö kerrotaan. Jauhelihan on kuitenkin oltava aina jauhelihaa.

Moni muistaa vielä kohun jauhelihapihveistä, jotka oli valmistettu pääosin broilerinnahasta.

Suomen Kuluttajaliitto tarttui tuolloin toimeen ja syytti elintarviketeollisuutta harhaanjohtavasta nimeämiskäytännöstä. Kun broilerinliha tai -nahka on tuotteen ensin mainittu valmistusaine, tuotetta pitää myös kutsua broilerinnahkapihveiksi tai -pyöryköiksi, Kuluttajaliitto linjasi.

Jos toisaalta esimerkiksi lasagnea myydään naudanjauhelihalasagnena, tuotteen sisältämän jauhelihan on Eviran mukaan oltava naudanjauhelihaa. Siinä voi toki olla paljon muutakin "jauhelihanomaista". Esimerkiksi hevosenlihan käyttö jauhelihana on täysin sallittua, kunhan tieto mainitaan tuoteselosteessa.

Jauheliha on jauhelihaa

Varsinaisen jauhelihan ostaja saa Suomessa juuri sitä, mitä uskookin ostavansa. Jauhelihan nimi on Eviran ylitarkastajan Tuulikki Lehdon mukaan laissa tarkasti määritelty.

Säädösten mukaan jauheliha on luuttomaksi leikattua lihaa, joka on hakattu hienoksi ja joka sisältää suolaa alle yhden prosentin.

– Siinä on myös oltava juuri sitä eläinlajia, joka on nimessä, eikä siihen todellakaan saa lisätä mitä tahansa, Lehto tähdentää.

Jos tuotteessa on käytetty kahden eri eläinlajin lihaa, niiden prosenttiosuudet tai painosuhde on mainittava.

– Lisäksi tuoteselosteesta on käytävä ilmi lihan rasvapitoisuus ja sidekudosproteiinin osuus kokonaisproteiinista.

Uusi laki vähentänee kohuja

Eviran pääjohtaja Matti Aho kertoo, että eurooppalainen tuoteselosteita koskeva lainsäädäntö tiukentuu lähivuosina lihan alkuperämerkintöjen puolesta.

– Jo nyt tuorelihasta on ilmoitettava erikseen sen kasvatusmaa, teurastusmaa ja kasvatusmaa. Uudessa lainsäädännössä alkuperätieto on ilmoittava myös sian, siipikarjan, vuohen ja lampaan lihasta. Vielä ei ole kuitenkaan päätetty siitä, millä tavalla se tehdään. Siitä tulee tietoja ensi vuoden vaihteessa.

EU-komissiossa pohditaan parhaillaan myös sitä, miten pääraaka-aine on ilmoitettava lihavalmisteissa, joissa tärkeä ainesosa ovat eläimestä saatavat elintarvikkeet.

Aho muistuttaa, että nyt käytävässä hevosenlihakeskustelussa on kyse lihan jäljitettävyydestä ja tuotannon avoimuudesta.

– Nyt puhutaan siitä, tietävätkö toimijat, mitä ovat ruokaansa laittaneet, ja jos eivät tiedä, miksi. Ja jos tahallisesti pannaan lihan sekaan jotain muuta kuin mitä halutaan ilmoittaa, se on kuluttajan harhaan johtamista.

Katso Sebastian Hielmin haastattelu (Huomenta Suomi 20.2.2013)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.