Karhut heräilevät talviuniltaan Etelä-Karjalassa

Heräilevät karhut ovat harvoin vaaraksi ihmisille, sillä ne väistävät mieluummin, jos vain huomaavat metsässä liikkujan tarpeeksi ajoissa.

Ensimmäinen kevätvirkku karhu on jo lähtenyt liikkeelle Parikkalan seudulla. Lämpötilan noustessa lisää kontioita kömpii talvipesistään. Tiheimmät karhualueet sijaitsevat itärajan pinnassa Parikkalassa, Ruokolahdella, Rautjärvellä ja Imatralla.

Heräilevä karhu on harvoin vaaraksi ihmiselle, ne väistävät mieluummin, jos huomaavat metsässä liikkujan tarpeeksi ajoissa. Kymen riistanhoitopiirin riistapäällikkö Erkki Kiukas korostaa, että karhut ovat yksilöitä; tuoreita jälkiä tavatessa, terve harkinta kannattaa.

- Talviunilta noussut karhu ryhtyy herättelemään elimistöään, tonkii aluksi muuraihaispesiä, kasvien juuria, etsii talven yli säilyneitä puolukoita. Yleensä ne ovat piilottaneet syksyllä haaskan, jonka äärelle seuraavaksi siirrytään, Kiukas kuvaa.

Kymen riistanhoitopiirin alueella karhukanta on viime vuosina supistunut noin 80 yksilöön, joista suurin osa elelee Etelä-Karjalan alueella. Sopivaksi karhukannakasi Kiukas määrittelee 40-60 karhua. Vuosittainen pentuarvio Kymen alueelle on noin 15-20.

Tammikuussa syntyneet karhunpennut ovat köllötelleet ensimmäiset elinkuukautensa emon lämmössä. Tarkempi lukumäärä selviää, kun niistä saadaan liikehavaintoja.

Maa- ja metsätalousministeriö jakaa karhujen kaatoluvat piirien kesken kesäkuun alussa. Viime syksyn jahdissa Kymen riistanhoitopiirillä oli käytössä kuusi lupaa. Karhunmetsästys alkaa elokuussa.

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.