Kiskojen liukkaus hidastaa junia

Kiskojen pinnan liukkaus hidastaa junien kulkua eri puolilla Suomea. Liukkaus on vaikuttanut erityisesti Helsingin ja Turun välisellä rantaradalla kulkeviin juniin. Keski- ja Itä-Suomessa tavarajunilla on ollut vaikeuksia päästä suuria ylämäkiä ylös.

Yksiraiteisella rataverkolla tavarajunien mäkeen jäännit ovat aiheuttaneet myös henkilöjunille myöhästymisiä. Haasteellisia rataosia ovat esimerkiksi Tampere-Pieksamäki, Tampere-Pori, Pieksämäki-Kontiomäki ja Lahti-Lappeenranta.

Kiskojen pinnan liukkaus on jokasyksyinen ilmiö. Kiskojen pinnalle kertyy epäpuhtauksia ja tietyissä sääolosuhteissa kosteutta. Näiden yhteisvaikutuksena kiskon pinta liukastuu.

Myös yöpakkaset ja kiskon pintaan muodostuva kuura lisäävät liukkautta. Kun kiskon ja pyörän välinen kitka pienenee, junan pyörät alkavat sutia ja esimerkiksi jarrutus- ja kiihdytysmatkat pitenevät.

VR:n junakalusto on varustettu hiekoituslaitteilla, joilla ongelmaa voidaan vähentää. Rataverkosta vastaava Liikennevirasto torjuu liukkautta hiomalla kiskoja.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV:n tietosuojakäytännöt uudistuvat. Jatkaaksesi Palveluiden käyttöä, pyydämme sinua perehtymään Tietosuojakäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.
MTV käyttää Palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään evästekäytäntöömme, joka on luettavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.