Kotimaista silakkaa vielä ainakin viisi vuotta

Silakan ammattimainen kalastaminen ja myynti sallitaan Suomessa näillä näkymin vuoden 2006 loppuun. Sen jälkeen EU tarkastelee asiaa uudelleen ja tekee päätökset jatkosta.

EU:n terveysministerit eivät keskustelleet silakasta Brysselissä neuvoston kokouksessa. Sosiaali- ja terveysministeri Osmo Soininvaara kertoi kuitenkin ottaneensa asian esille eräiden kollegoidensa kanssa. Keskusteluiden pohjalta hän suhtautui asiaan myönteisesti ja arveli, että Suomessa saadaan syödä silakkaa vielä ainakin viisi vuotta. Asia lyödään lukkoon huomenna jäsenmaiden pysyvien edustajien komiteassa. Sen jälkeen asetus tullaan hyväksymään neuvostossa.

Suomen jatkoajan ehtona on se, ettei Suomesta myydä kumpaakaan kalaa muihin EU-maihin. Sen sijaan

myynti kolmansiin maihin on sallittua.

Itämeren kalojen dioksiinipitoisuuksia EU aikoo pitää silmällä ottamalla kaloista vuosittain näytteitä. Silakan ja lohen kalastaminen Itämerestä joutui liipasimelle, kun EU ryhtyi tekemään asetusta dioksiinin enimmäismääristä elintarvikkeissa. Tiukat raja-arvot olisivat pudottaneet itämeren silakan ja lohen suomalaisista ruokapöydistä.

Suomi on puolustanut silakan ja lohen pyyntiään vetoamalla kalan syönnin kansanterveydelliseen hyötyyn. Soininvaarankin mukaan kalan syönnin lopettamisesta olisi terveydellisesti enemmän haittaa kuin niissä olevista dioksiineista. Itämeren kalojen dioksiinipitoisuuksia on tarkasteltu kymmenien vuosien ajan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana dioksiinipitoisuudet ovat pudonneet puolella.

(STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.