Mainos

Koululaisten perheet ottaneet tuberkuloositapauksen rauhallisesti

Koululaisten vanhemmat ovat suhtautuneet rauhallisesti helsinkiläiskoulusta löytyneeseen tuberkuloositapaukseen. Kaupunginepidemiologi Hannele Kotilaisen mukaan tilanne on hallinnassa. Kaikki tartunnalle altistuneet lapset ja henkilökunta testataan.

- Asianosaisia on informoitu ja toimenpiteisiin on ryhdytty. Mitään uusia sairastumisia ei ole ilmennyt. Tämä on tauti tautien joukossa ja lääkkeet on olemassa. Suomessa tuberkuloosia on pystytty hoitamaan hyvin, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen mukaan helsinkiläiskoululaisen tapauksessa ei voi olla kyse lääkkeille vastustuskykyisestä tuberkuloosista.

Kotilainen ei tiedä, mistä koululainen on tartuttavan tuberkuloosin saanut. Hän myös muistuttaa, että lääkäreillä on vaitiolovelvollisuus asiasta, vaikka alkuperä selviäisikin.

Tartuntatautilaki kuitenkin edellyttää, että taudin alkuperä selvitetään. Jos laitoksessa, päiväkodissa tai koulussa todetaan tarttuva tuberkuloositapaus, erikoissairaanhoito ja terveyskeskus jäljittävät asiaa yhdessä.

Ei syytä paniikkiin

Kotilainen ei usko, että helsinkiläiskoulun yksittäisestä tapauksesta syntyy mitään epidemiaa. Vaikka tuberkuloosi tarttuu ilmateitse ihmisestä toiseen, vain joka kymmenes sairastuu itse tautiin.

Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvistakin vain kolmannes saa tartunnan.

Lasten tuberkuloosi on Suomessa ylipäänsä varsin harvinainen. Uusia tapauksia todetaan vuosittain alle kymmenen.

Aikuisten tuberkuloositapauksia löytyy vuosittain noin 300. Suurin osa tartunnan saaneista on yli 60-vuotiaita.

- Paniikkiin ei ainakaan ole syytä. Katsoimme aiheelliseksi ilmoittaa asiasta, koska tuberkuloosi vanhastaan herättää erilaisia tunnemielteitä ja siitä saattaa lähteä lentoon erilaisia asioita. On parempi, että tiedotamme ja puhumme asiasta, jotta tilanne pysyy hallinnassa ja aisoissa, Kotilainen summaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.