Mainos

Lääkkeiden yhteensopimattomuus kasvava ongelma

Potilasturvallisuutta parantamaan on laadittu lääkkeiden yhteisvaikutuksista sähköinen opaskirja lääkäreille.

Samaan aikaan otettavien lääkkeiden yhteensopimattomuus aiheuttaa entistä enemmän ongelmia. Niiden välttämiseksi suomalaisille ja ruotsalaisille lääkäreille laaditaan paraikaa sähköistä opaskirjaa lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta.

Uuden oppaan laatijat korostavat, että lääkityksen tehon heikkeneminen tai katoaminen voi olla yhtä vaarallinen yhteisvaikutuksen tulos kuin suoranainen terveydellinen haitta.

- Esimerkiksi paljon epilepsialääkkeenä ja muissa yhteyksissä käytettävä karmatsepiini nopeuttaa useiden lääkkeiden hajoamista, ja lääkehoito jää hyvin heikkotehoiseksi, kertoo ylilääkäri Kari Laine TYKS:n lääkeinteraktioyksiköstä.

Yhteistyöprojektin vetäjät korostavat tulevan tietopankin puolueettomuutta ja ennen kaikkea jatkuvaa päivittämistä. Opas- ja varoitustyökalun ensimmäinen versio on saatavissa lääkäreiden tietokoneisiin ensi keväänä. Siitä uskotaan olevan hyötyä myös apteekeissa, joilla on joskus kattavampi kuva potilaan pitkän ajan kokonaislääkityksestä kuin usein vaihtuvilla lääkäreillä.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.