Merikotkien määrä ennätyksellinen

Metsähallituksen mukaan Pohjois-Suomen merikotkakanta on nyt suurempi kuin vuosikymmeniin.

Metsähallituksen arvion mukaan Pohjois-Suomessa elää 35-40 merikotkaparia ja kymmenkunta nuorta yksinäistä lintua.

- Kanta kasvaa Porttipahdan ja Lokan tekoaltailla, joissa on matala vesi ja helppo saalistaa, ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta kertoo.

Ollilan mukaan merikotkien lisääntymiseen on vaikuttanut myös Saaristomerellä ja etelärannikolla tapahtuva merikotkien talviruokinta, joka on vahvistanut koko maan kotkakantaa. Talviruokinta aloitettiin 1970-luvulla, kun merikotkakanta oli vaarallisen alhaalla. Silloin merikotkan pahimmat uhkaajat olivat ympäristömyrkyt, joita kertyi kotkiin niiden Itämereltä pyydystämistä vesilinnuista ja kaloista. Myrkyt vaikeuttivat lintujen lisääntymistä. Talviruokinnassa jaettava liha on puhtaampaa ravintoa, eikä jopa 40-vuotiaiksi eläviin merikotkiin kerry enää suuria määriä myrkkyjä.

Tuomo Ollilan mukaan myrkyt eivät ole Lapin merikotkien ongelma. Suurin uhka lappilaisille kotkille on ihmisten varomaton liikkuminen kotkien asuma-alueilla pesintäaikaan. Se voi häiritä herkkien lintujen pesintää.

- Lapissa ei talviruokintaa ole edes harrastettu, koska täkäläiset linnut ovat perinteisesti talvehtineet Itämerellä.

Suomessa elää 800-1000 merikotkaa. Noin 250 pesivää merikotkaparia saivat tänä vuonna 239 poikasta.

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.