Nälkä tuo petolinnut kaupunkeihin - kissatkin kelpaavat ruuaksi

Huuhkaja on kaupungistunut Suomessa nopeasti, ja nykyään Euroopan suurimman pöllön voi nähdä jo varmemmin kaupungissa kuin maaseudulla. Huuhkajat, jotka ovat alun perin kalliolintuja, majailevat usein kaupunkien kerrostalojen katoilla ja tasanteilla.

Huuhkajaa on ajanut kaupunkialueille nälkä. Etenkin tänä talvena lintujen on ollut entistä vaikeampi löytää ruokaa pakkasten ja paksujen lumihankien vuoksi.

- Ne tulevat ruuan perässä tänne. Talvella on monesti metsäisillä seuduilla vähemmän syötävää, ja täältä (kaupungista) saattaa löytyä jäniksiä ja rusakoita, ehkä kissoja ja joissakin paikoin jopa rottia, kertoo lintuharrastaja Terho Taarna.

Kissojen ja kanien lisäksi huuhkajien tiedetään myös napanneen pieniä koiria saalikseen.

Huuhkaja rauhoitettiin 1980-luvulla, jolloin sen kanta lähti kasvuun. Sittemmin huuhkajien määrä on kuitenkin vähentynyt, koska myös kaupunkien ruokavarat ovat ehtyneet.

- Se ehkä johtuu siitä, että jätehuolto on parantunut ja kaatopaikoilla ei enää ole niin paljon rottia, mitä huuhkaja voisi saalistaa, Taarna arvelee.

Suomessa on vielä jäljellä muutama tuhat huuhkajaa.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta (Kymmenen uutiset 12.2.2010)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.