TV-Opas

Päivi-haukka lensi yllättävän kauas etelään

MTV Uutisten kummilintu mehiläishaukka Päivi näyttää vihdoin pysähtyneen matkalla etelään. Päivi-haukka on nyt Angolan kaakkoisosassa Luianan luonnonsuojelualueella.

Yksikään muu satelliittihaukka ei ole tänä syksynä lentänyt yhtä kauas etelään. Lähimpänä Päiviä on Annika, joka majailee Kongon demokraattisessa tasavallassa yli 1 000 kilometriä pohjoisempana.

- Erikoinen lintu tuo Päivi. Pari vuotta sitten Jaana-haukka kävi vieläkin etelämpänä Namibian puolella, mutta nyt kaikki muut linnut ovat pohjoisempana. En uskonut, että Päivi lähtisi noin etelään. Ehkä se tutkii maisemia nuoruuden huumassa tai sitten se vietti myös viime talven Angolassa. Meillähän ei ole tietoa Päivin viimevuotisesta talvehtimispaikasta, pohtii mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Angolan kaakkoisosissa on savannia. Se on hieman epätyypillinen ympäristö mehiläishaukoille. Todennäköisesti samoilla alueilla on myös muita mehiläishaukkoja.

- Ruokaa siellä varmasti on, ainakin ampiaisia ja termiittejä. Satelliittukuvien perusteella siellä on myös metsää, että suojaakin on tarjolla. Maassa kyllä saattaa olla miinoja Angolan sisällissodan jäljiltä, huomauttaa Patrik Byholm.

Satelliitti paljastaa lintujen liikkeet

Aivan varmaa ei ole, viettääkö Päivi koko talven Angolassa.

- Nyt näyttää, että Päivi jäisi tuonne, mutta kun se on nuorekas mieleltään, se voi vielä vaihtaa paikkaa. Päivi on syksyn hauskin tapaus, koska se käyttäytyy yllättävästi. Mielenkiinnolla seuraan Päivin liikkeitä ainakin vuoden loppuun. Olisi hauskaa, jos Päivi vaikka poikkeaisi Sambiaan. Se olisi uusi maa suomalaisille satelliittihaukoille. Päivin nykyisestä oleskelupaikasta Sambian rajalle on vain reilut sata kilometriä.

Päivi-haukan poikaset Ella ja Mohammed ovat lähteneet liikkeelle pienen tauon jälkeen. Ella oli pitkään Nigeriassa, mutta on nyt jo Kongon puolella. Mohammed on viimeisimmän paikannuksen mukaan Kamerunissa. Marraskuun 28. päivänä sisarukset lensivät vain noin 10 kilometrin etäisyydellä toisistaan Kamerunin ilmatilassa.

- Niiden reitit ovat ristenneet. Todennäköisesti ne ovat nähneet ilmassa toisensa. En tosin usko, että ne ovat tunnistaneet toisiaan, arvelee Byholm.

Nuoret mehiläishaukat liikkuvat yleensä talven mittaan, mutta aikuiset linnut pysyttelevät pääosin samoilla alueilla.

Satelliittilähettimen on tähän mennessä saanut 39 mehiläishaukkaa. Paikannustietojen avulla yritetään selvittää lajin ahdingon syitä. Mehiläishaukkojen määrä on Suomessa vähentynyt 80-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.

 

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.