Mainos

Professorit: Energiapolitiikkaa tehtävä asiantuntijatiedon pohjalta

Kymmenen suomalaisprofessorin ryhmä ehdottaa laajaa muutosta suomalaisen energiapolitiikan tekoon.

Professorien mielestä nykyisin energiapoliittisia päätöksiä tehdään liian suppeiden selvitysten pohjalta ja niiden taustaoletukset jäävät usein epäselviksi.

Etenkin energiaratkaisujen työllisyys- ja talousvaikutuksiin pitäisi kiinnittää lisää huomiota, ja tärkeää olisi, että selvitykset tehtäisiin riippumattoman ja avoimen tiedon pohjalta. Professorit esittävät uutta, riippumattomaan asiantuntijatietoon perustuvaa energiapoliittista selvitystä, joka olisi osin poliitikkojen käytössä jo ennen eduskuntavaaleja.

Selvitys aloitettaisiin määrittelemällä ensin yleiset energiapolitiikan tavoitteet, joista vallitsee laaja yhteisymmärrys. Sen jälkeen kerättäisiin ja koostettaisiin tietoa eri energiavaihtoehdoista, kuten niiden vaikutuksista työllisyyteen, talouteen, ympäristöön ja kuluttajiin. Toisen vaiheen asiantuntijoiden pitäisi olla eturyhmistä riippumattomia.

Kerätyn tiedon pohjalta asiantuntijat ja eturyhmät voisivat hahmotella vaihtoehtoisia energiapolitiikan skenaarioita, jotka olisivat kenen tahansa arvioitavissa. Tämän työn jälkeen poliittiset ryhmät neuvottelisivat Suomelle uuden energiapolitiikan, joka voitaisiin panna täytäntöön jo ensi vaalikaudella.

Professoriryhmään kuuluvat muun muassa Peter Lund Aalto-yliopistosta ja Markku Wilenius Turun yliopistosta.  

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.