Mainos

Sipilä sukulaistensa konepajaomistuksesta: Minulla on puhdas omatunto – myös ministeri Rehn puolustaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää tienneensä sukulaistensa omistusosuuksista Katera Steel -konepajayrityksessä. Katera Steel on saanut noin puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen valtion rahoittamalta Terrafame-kaivosyhtiöltä.

– Minulla on puhdas omatunto, Sipilä kommentoi STT:lle.  

Sipilä lisää, että hänen tietojensa mukaan tilaus olisi tehty riippumatta siitä, jatkaako Terrafame toimintaa valtion tukemana vai ajetaanko kaivos alas.  

Myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) katsoo, että pääministeri Sipilä ei ollut esteellinen tekemään hallituksessa päätöstä uudesta sadan miljoonan euron valtiontuesta kaivosyhtiö Terrafamelle.

– Oma käsitykseni on se, että missään tapauksessa minkäänlaista jääviysongelmaa ei ollut. Olen vastuullinen ministeri ja tiedän suhteellisen tarkkaan Terrafamen tilanteen. Olen aivan varma siitä, että pääministerillä ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, että Katera Steel on saamassa tässä kauppaa tai urakkaa, Rehn sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Kysymys esteellisyydestä nousi Kansan Uutisten uutisoitua, että Sipilän sukulaiset ja lapset ovat omistajina noin puolen miljoonan euron tilauksen saaneessa yhtiössä.

– Ei pääministerin sukulaisia voida asettaa liiketoimintakieltoon sen takia, että hän on pääministeri, Rehn torjui.

"Tarkistin asian Terrafamelta"

Rehnin mukaan Katera Steeliltä tilatut malminkuljettimet olisi tilattu joka tapauksessa.

– Tarkistin asian Terrafamelta kun keskustelu tästä asiasta nousi. Nämä malminkuljettimet olisi tilattu myös siinä vaihtoehdossa, että kaivos olisi päätetty sulkea, hän kertoi.

Rehnin mukaan hallituksen tukipäätös on tehty kestävällä pohjalla. Asiasta ei keskusteltu etukäteen, koska kaupasta ei ollut hallituksessa tietoa.

Sipilä vieraili pari viikkoa sitten kaivoksella ja ilmoitti silloin, että alasajovaihtoehto on nyt haudattu.

Rehnin mukaan alasajopuheet ovat jääneet sivuun, koska kaivos toimii nyt paremmin ja nikkelin ja sinkin hinta on noussut. Samalla yksityisten teollisten sijoittajien kiinnostus on kasvanut, vaikka kukaan ei ole vielä sitoutunut mukaan.

– Olen kohtuullisen luottavainen, että pääsemme tässä myöskin maaliin. Aika pian asiasta tulee varmaan tietoa, Rehn vakuutti.

Rehnin mukaan kaivoksen toiminta voi muuttua kannattavaksi noin vuodenvaihteessa 2017-18.   


Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.