Ruokatottumukset ovat perinnöllisiä

Makeanhimo tai mieltymys rasvaisiin ruokiin ei välttämättä ole opittu asia tai paha tapa. Helsingin yliopiston kansaanterveystieteen laitoksen selvitysten mukaan syy saattaa olla geeneissä.

Professori Hely Tuorila Helsingin yliopistosta kertoo, että ruokatottumusten piirteet ovat perinnöllisiä. Se ovatko ne geneettisiä, on tarkoitus selvittää kaksostutkimusten avulla.

Kaksosten ruokatottumuksia aiotaan seurata keräämällä kolme tuhatta koehenkilöä Suomesta, Brittein saarilta ja Tanskasta.

Toistaiseksi ainakin yhden ruoka-aineen mieltymyksestä ollaan varmoja: hyvin voimakkaan makeuden mieltymys on perinnöllistä. Suomalaisista 80 prosenttia meistä himoitsee hyvin usein esimerkiksi suklaata. Myös amerikkalaisnaisille suklaa maistuu. Sen sijaan esimerkiksi espanjalaisnaisilla mielihalu näyttää olevan vähäisempi.

Uutuuden pelko näyttää myös rajoittavan joidenkin lasten ruokailua ja olevan yhteydessä vastenmielisyyden tunteeseen tiettyä ruoka-ainetta kohtaan. Uutuuden pelko näyttää olevan myös perinnöllistä. Siihen liittyvää tutkimusta jatketaan myös kaksostutkimuksen avulla.

Kaksosten kautta on tarkoitus selvittää seuraavan parin vuoden aikana, ovatko ruokatottumukset perinönnöllisyyden lisäksi myös geneettisiä. Oletuksena on, että ovat.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.09.2005)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.