Silakkafileen dioksiinipitoisuudet pysyivät koholla

Osa silakkafileistä sisältää yhä dioksiinia enemmän kuin EU-säännökset sallivat. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii pitoisuuksia vuosittain. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että kolme näytettä viidestä ylitti sallitut raja-arvot. Muikunmädin dioksiinipitoisuus jäi alle kalalle asetetun pitoisuuden.

Suomessa ja Ruotsissa saa EU:n poikkeusluvalla myydä Itämeren silakkaa, vaikka se ylittää dioksiinille ja dioksiininkaltaisille PCB-yhdisteille sallitut pitoisuudet.

Yli 80 prosenttia ihmisen ravinnon kautta saamasta dioksiinista tulee kalasta ja kalavalmisteista.

Silakkafileet on yleensä tehty tehty isoista eli yli 17 sentin mittaisista silakasta. Eviran suosituksen mukaan isoa silakkaa voi syödä 1-2 kertaa kuukaudessa. Rajoitus ei koska pientä silakkaa.

Ison silakan dioksiinipitoisuutta voi vähentää poistamalla siitä nahan ennen ruuan valmistusta.

(MTV3-STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.