THL: Juomaveden mangaani yhteydessä lasten oppimisvaikeuksiin

Liika mangaani juomavedessä on terveysriski lapsille, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan juomaveden mangaani on yhteydessä muun muassa lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin.

Vaikutus lapsiin on samankaltainen kuin lyijyllä. Tieto on uusi, ja se perustuu useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin, joita on tehty muun muassa Kanadassa, Koreassa ja Meksikossa.

THL:n mukaan vaikutukset ilmenevät 1-12-vuotiailla lapsilla, kun juomaveden mangaanipitoisuus ylittää 100 mikrogrammaa litrassa. Aikuiset sietävät mangaania enemmän kuin lapset.

– Jo raskauden aikainen altistuminen vaikuttaa kehittyvään lapseen haitallisesti, toteaa tutkimusprofessori Hannu Komulainen THL:stä.

THL:n mukaan mangaania esiintyy suuria pitoisuuksia joka neljännessä suomalaisessa yksityisessä porakaivossa. Vesilaitosten jakamissa talousvesissä mangaaniongelmaa ei ole.

Mangaania on tähän saakka pidetty lähinnä esteettisenä haittana, ei terveysriskinä. THL:n mukaan lasten on syytä välttää hyvin mangaanipitoisen veden käyttöä juomavetenä.

(MTV3 - STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV:n tietosuojakäytännöt uudistuvat. Jatkaaksesi Palveluiden käyttöä, pyydämme sinua perehtymään Tietosuojakäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.
MTV käyttää Palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään evästekäytäntöömme, joka on luettavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.