Tutkijat: Lihansyönti rehevöittää Itämerta

Elintarvikeketju kuormittaa Itämerta luultua enemmän. Esimerkiksi typpi- ja fosforikuormasta suurin osa on peräisin ruuantuotannosta, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT).

Typpeä Itämeri saa eniten karjataloudesta. Kun mukaan otetaan koko elintarvikeketju, naudanlihakilon typpikuormitus on 78 grammaa, laskee vanhempi tutkija Yrjö Virtanen MTT:stä.

Jokainen suomalainen voisikin tutkijoiden mielestä pienentää Itämeren ravinnekuormitusta vähentämällä lihankulutustaan. Pelkästään syömällä nykyisten ravitsemussuositusten mukaisesti kuormitus vähenisi seitsemisen prosenttia.

Kananmunien ja sianlihan tuotannossa typpeä syntyy noin kolmasosa ja siipikarjantuotannossa seitsemäsosa naudanlihatuotannon kuormituksesta.

Perunakiloa kohti typpikuormitusta syntyy ainoastaan sadasosa naudanlihaan verrattuna.

MTT koordinoi kansainvälistä Foodweb-hanketta, jossa tarkastellaan Itämeren alueen ruuantuotantoa ja kulutusta.

(MTV3 - STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.