Tutkimus: Lukiolaisilla vaikeuksia tulkita lähteitä

Lukiolaisilla on vaikeuksia tulkita keskenään ristiriitaisia lähteitä, ja vain harva pystyy niin sanottuun rivien välistä lukemiseen.

Tällaisiin tuloksiin päätyivät professori Jukka Rantala sekä dosentti Marko van den Berg, joiden lukiolaisten tekstitaitoja koskevaa tutkimusta esittelevä artikkeli julkaistiin Kasvatus-lehdessä.

Tutkimuksessa lukion kolmannen vuoden opiskelijoille annettiin luettavaksi sekä ensimmäisen että toisen käden lähteitä. Suurin osa kykeni erottamaan ensimmäisen ja toisen käden lähteet toisistaan, mutta vain osa pystyi pohtimaan tämän vaikutusta lähteiden luotettavuuteen.

Kahdeksastatoista tutkittavasta peräti seitsemän osoittautui lähtö- eli noviisitason tulkitsijoiksi. He pitivät lähteitä suorina kuvauksina todellisuudesta eivätkä tunnistaneet niissä ilmeneviä ristiriitoja.

(MTV3 - STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.