Tutkimus: Ruuasta saatavat pöpöt luultua vaarallisempia

Ruuasta saatavat bakteerit saattavat olla luultua vaarallisempia. Suomen Akatemian tutkimuksessa esimerkiksi salmonella nosti kuolemanriskin kolminkertaiseksi tartuntaa seuranneena vuonna.

Suurin osa ruuasta saatavista tartunnoista on salmonella- tai kampylobakteeritartuntoja, ja niiden oireina on muun muassa vatsanväänteitä, ripulia, kuumetta ja pahoinvointia. Tutkimuksessa salmonellan sairastaneet saivat vuoden kuluessa kuitenkin myös esimerkiksi kuumeisen yleisinfektion, verisuoni- tai sydäntulehduksen tai heidän suolensa puhkesi.

Vaarallisin ruuasta saatava bakteeri on eräs kolibakteeri, joka aiheuttaa veriripulia. Sen aiheuttama tartunta voi johtaa vakavaan munuaistoiminnan häiriöön.

Paras tapa välttää tartuntoja on hyvä hygienia sekä ruokaa valmistettaessa että nautittaessa. Valtaosa tartunnoista saadaan ulkomailla. Esimerkiksi salmonellan saa vuodessa noin 3000 suomalaista.

(MTV3 - STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.