Vanhuspommin varalle ei ole tarpeeksi hoitajia

Vanhusten määrä kasvaa tulevaisuudessa, mutta ammattikorkeakoulujen sairaanhoitajaopiskelijoiden aloituspaikkoja lisätään vain muutamalla sadalla. Se ei riitä, kun ikääntyneiden määrä yli puolitoistakertaistuu vuoteen 2020 mennessä.

Lähi- ja sairaanhoitajia koulutetaan liian vähän lähestyvän vanhuspommin varalle. Vuoteen 2012 mennessä esimerkiksi sairaanhoitajien koulutuksen aloituspaikkoja ollaan lisäämässä ainoastaan muutamalla sadalla.

Reilun kymmenen vuoden sisällä vanhusten määrä on räjähtämässä. Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa yli puolitoistakertaiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Kiire, huono palkka ja epämieluisat työolot ovat muutamia syitä siihen, miksi vanhusten hoito ei nuoria kiinnosta.

- Työ on raskasta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siinä ei näe paranemista samalla tavalla kuin esimerkiksi leikkaussalitoiminnassa, kertoo sairaanhoitajaopiskelija Katariina Arala.

Helsingin ammattikorkeakoulun Stadian koulutusjohtaja Elina Eriksson on huolissaan vanhustenhoidon tulevaisuudesta.

- Ennusteiden mukaan meillö on Suomessa liian vähän koulutettuja sairaanhoitajia tulevaisuudessa, mikäli aloituspaikkoja ei lisätä, Eriksson painottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kehityspäällikkö Päivi Voutilainen uskoo kuitenkin, että Suomessa on myös tulevaisuudessakin tarpeeksi koulutettuja hoitajia.

Ministeriö ratkaisisi ongelman kouluttamalla hoitajiksi maahanmuuttajia. Myös aikuisopiskeiljoiden kiinnostukseen luotetaan.

Myös tulevaisuuden vanhukset on otettava huomioon.

- Meidän vanhusväestössämme on tulevaisuudessa kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät ole valkoihoisia eivätkä puhu suomea, sanoo Voutilainen.

Lue myös:

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.