Venäjän löytämää salmonellaa ei ole löytynyt EU:n broilerituotannosta

Venäläisten löytämää salmonellabakteeria ei ole koskaan löydetty EU:n alueen broilerintuotannosta.

Venäläisten HK Ruokatalon siipipalaerästä löytämää Salmonella Chingola -bakteeria ei ole Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietojen mukaan koskaan löydetty Suomesta broilerituotannosta. Sitä ei myöskään todettu EU:n kaikkia jäsenmaita koskevassa laajassa broilerituotannon kartoitustutkimuksessa 2005-2006.

Eviran elintarvikkeiden ja eläinlääkinnän valvontaosaston Eläinten terveys ja hyvinvointi-yksikön johtaja Riitta Maijala kertoi asiasta Finfoodin Lihatiedotuksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa tänään.

Suomessa salmonella on saatu tehokkaasti kuriin ja tällä hetkellä Suomi luokitellaan käytännössä katsoen salmonellasta puhtaaksi maaksi EU:ssa. Salmonellaa löytyi Suomesta 0,3 prosentissa tutkituista broileriparvista vuonna 2006. Salmonellatyypit olivat Salmonella Infantis, Salmonella Livingstone ja Salmonella Tennesee.

Vuodesta 1995 Suomessa on ollut salmonellavalvontaohjelma, johon on sitoutunut koko siipikarjatuotantoketju rehusta jalostettuun tuotteeseen asti. Ohjelmaan liittyvät toimenpiteet ehkäisevät myös muita eläintauteja.

Mikäli parvesta löytyy salmonellabakteeria, parvi teurastetaan erillisenä, yleensä viikon viimeisenä eränä teurastamossa ja siitä tehdään kypsennettyjä tuotteita kuten leikkeleitä.

Salmonellabakteeri tuhoutuu +72 asteessa eikä sitä ole kypsissä tuotteissa. Parvi teurastetaan sekä tilat puhdistetaan valvotusti.

Jokaisessa siipikarjanteurastamossa on Eviran tarkastuseläinlääkäri, joka valvoo teurastamon toimintaa ja puhdistusta.

EU:ssa salmonellaa kartoitettiin laajasti 2005-2006, jolloin keskimääräinen salmonellaesiintyvyys broileriparvessa oli 23,7 prosenttia. Vuonna 2005 EU:ssa oli 24 630 broileritilaa, joista 6325 tilaa tutkittiin (7440 parvea). Näin ensimmäistä kertaa on kaikista EU-maista saatavissa luotettavaa, keskenään vertailukelpoista tietoa salmonellan esiintymisestä broilerintuotannossa.

Elintarviketurvallisuusvirasto selvittää yhdessä venäläisten viranomaisten kanssa suomalaisesta lihaerästä löytyneen salmonellan alkuperää. Suomessa mahdollisen salmonellatartunnan alkuperää jäljitetään teurastamolta aina lihan toimittaneelle tilalle saakka.

Venäläisviranomaisten mukaan HK Ruokatalon toimittamassa siipikarjanlihaerässä on salmonellaa.

(MTV3-Finfood-STT)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.