Suomalaisten ruokamuistoja aletaan kerätä

Suomalaisten ruokakulttuuria aletaan kerätä Kalevala-tyyppisesti talteen.

S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton yhteishankkeen tavoitteena on kerätä yhteen jopa sata tuhatta suomalaisten ruokamuistoa ja -kokemusta.

Hanke toteutetaan muun muassa Ruokakalevala-nimisellä nettipalvelulla, muistoista koostetaan myös Ruoka-Kalevala-kirja.

– Ruokakulttuuri on meidän kaikkien omia kokemuksia ja niihin liittyviä tarinoita. Se voi olla sitä kebabia tai sitten suomalaista järvikalaa, kertoo kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK:lta.

Osana hanketta toimittaja Kari Lumikero lähtee video-Lönnrotina Suomen eri kolkkiin tallentamaan ruokamuistoja.

– Tässähän on tapahtunut valtava murros. Ennen vanhaan suomalaiset söivät kastiketta, perunaa ja porkkanaa päälle. Nyt tämä etninen ruokakulttuuri on lyönyt läpi myös Suomessa ja se näkyy, MTV:n pitkäaikainen toimittaja Lumikero sanoo.

Marttaliitto muistuttaa, kuinka tärkeä kiireidenkin keskellä olisi järjestää yhteisiä ruokahetkiä.

– OECD:n tilastojen mukaan Suomessa syödään vähiten yhdessä. Perheiden yhteinen aika on eriytynyt ja on kiire harrastusten takia. Sen en vuoksi me haluaisimme olla edistämässä yhdessä syömistä, sanoo Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.