Karhunkäpäläkeitto uhkaa tappaa malaijinkarhun sukupuuttoon

Maailman pienin karhulaji, malaijinkarhu, uhkaa hävitä sukupuuttoon.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on on luokitellut lajin vaarantuneeksi, eli siihen kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä.

Syinä ovat salametsästys ja elintilan kaventuminen ihmisen työntyessä yhä syvemmälle karhun reviirille.

Kaakkois-Aasiassa luonnonvaraisena elävää malaijinkarhua metsästetään paitsi turkkinsa vuoksi, myös perinteisen aasialaisen lääketieteen tarpeisiin. Malaijinkarhun sappirakolla ja -nesteellä uskotaan olevan parantavia vaikutuksia moniin sairauksiin.

Malaijinkarhut päätyvät myös ravintolakeittiöihin: niiden käpälistä valmistetaan keittoa. Niitä kaupataan jopa kotieläimiksi - luonteeltaan laji on varsin vaaraton.

Tutkimusta lajista on tehty varsin vähän, joten luonnonvaraisena elävien yksilöiden määrää ei tarkkaan tiedetä. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto arvioi, että malaijinkarhun kanta on pienentynyt kolmanneksella viimeisten 30 vuoden aikana. Suurimmillaan kanta on Kambodžassa.

Pääkaupunki Phnom Penhin lähistöllä toimii Free the Bears -säätiön tarha, jossa hoidetaan salametsästäjien ansoissa loukkaantuneita karhuja. Tällä hetkellä tarhassa on 84 yksilöä.

- Ihmisten vaurastuessa he haluavat yhä useammin lautaselleen eksoottisia eläimiä ja heillä on varaa vaatia perinteisiä lääkkeitä, sanoo säätiön toimitusjohtaja Matt Hunt.

Malaijinkarhun tuntomerkkinä on hevosenkengän muotoinen vaalea kuvio sen rinnassa. Pitkää ja notkeaa kieltään se käyttää tehokkaasti lipaistessaan hunajaa mehiläispesistä.

(MTV3 - AP)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.