Näin kaadat samppanjan oikein

Samppanjan tenho piilee sen kuplissa. Kuplat syntyvät, kun samppanjassa oleva hiilidioksidi vapautuu. Kuplien haihduttua juoma väljähtyy.

Hiilidioksidin vapautuminen ja kuplien haihtuminen alkaa jo samppanjaa kaadettaessa lasiin. Perinteinen tapa, jossa juoma kaadetaan pöydällä seisovaan lasiin, on ranskalaisen viinitutkijan Gérard Liger-Belairin mukaan väärä.

Liger-Belair on havainnut, että jos samppanjalasia pidetään toisessa kädessä hieman vinossa, hiilidioksidi vapautuu hellävaraisemmin. Sampanja poreilee pidempään.

Tutkimustulos on aiheuttanut hälinää samppanjan kotikonnuilla Champagnen maakunnassa, Ranskassa. Siellä ei haluta kaataa samppanjaa samaan tyyliin kuin rahvaanomaista olutta.

- Näyttää siltä että, perinteet ja tavat Champagnessa eivät palvele samppanjan säkenöivää persoonallisuutta, valittaa tutkija.

(MTV3 - AP)

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.