Uhanalainen "merten hobitti" taistelee olemassaolostaan

Maailman pienikokoisin ja harvinaisin delfiinilaji taistelee olemassaolostaan Uudessa-Seelannissa.

Vaikka mauindelfiini on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi, sen reviirille suunnitellaan öljynporauksen laajentamista. 

Merten hobitiksi kutsuttu mauindelfiini on toinen Uuden-Seelannin kotoperäisistä valaslajeista. Se asustelee maan pohjoissaaren länsirannikolla ja viihtyy matalissa vesissä. Vajaassa kymmenessä vuodessa sen kanta on huvennut puoleen: jäljellä on enää 55 yksilöä. 

Suurin syy kannan hupenemiseen on ihminen. 

– Delfiinien takertuminen kalastusverkkoihin on niiden ylivoimaisesti suurin kuolinsyy. Jopa 95 prosenttia mauindelfiinien kuolemista johtuu verkoista. Eräiden arvioiden mukaan vielä 1970-luvulla mauindelfiinin kanta olisi ollut jopa 1800 yksilöä, mutta luku on siis arvio, kertoo WWF Uuden-Seelannin kampanjapäällikkö Peter Hardstaff MTV Uutisille.

Kaikki toimet tarvitaan

Pohjoissaaren länsirannikolle on perustettu merinisäkkäiden suojelualue, jossa verkkokalastusta on rajoitettu ja pienellä alueella kaikenlainen kalastus kiellettiin viime vuonna. 

– Nykyiset verkkokalastuksen ja troolauksen rajoitukset eivät kuitenkaan kata mauindelfiinin koko elinaluetta. WWF on vaatinut hallitusta laajentamaan suojelualuetta ja -toimia sekä tukemaan kalastajia, jotta he luopuisivat delfiinejä uhkaavista pyyntimenetelmistä,  Hardstaff sanoo. 


Hardstsffin mukaan äärimmäisen uhanalaisen mauindelfiinin kuoleminen sukupuuttoon on mahdollista estää, mutta siihen tarvitaan kaikki mahdolliset toimenpiteet – myös öljynporauksen ja merenalaisen kaivostoiminnan suhteen. 

Kiistat vaikeuttavat suojelua

Mauindelfiini

on kirjodelfiineihin kuuluvan uudenseelannindelfiinin alalaji. 

Se on maailman pienin delfiinilaji: aikuinen mauindelfiini kasvaa noin 1,7 metrin pituiseksi ja 50 kilon painoiseksi. Urokset ovat hieman pienempiä.

Mauindelfiini lisääntyy harvoin. Naaras on sukukypsä vasta noin 7-vuotiaana. Se synnyttää yhden poikasen 2 - 4 vuoden välein.   

Tuorein mauindelfiinien suojelua koskeva kiista liittyy öljynporaukseen. Kotimainen öljyntuotanto kattaa lähes puolet Uuden-Seelannin käyttämästä öljystä. Merinisäkkäiden suojelualueella öljyä ja kaasua on porattu 1960-luvulta alkaen. 

Nyt hallitus haluaa laajentaa tuotantoa, ja ympäristöaktivistit ovat tyrmistyneitä. He pelkäävät lisääntyvän porauksen koituvan viimeisten 55 mauindelfiinin tuhoksi. 

– Ottaen huomioon mauindelfiinin uhanalaisen tilanteen suurin osa uusiseelantilaisista ei hyväksy porauksen lisäämistä suojelualueella. Mielipidemittaksen mukaan 77 prosenttia haluaa suojelualueen laajantamista, Hardstaff kertoo. 

WWF Uuden-Seelannin teettämä tuorein, tämän viikon lopulla julkaistu mielipidemittaus kertoo muun muassa, että 60 äänestäjistä antaisi seuraavissa vaaleissä äänensä niille puolueille, jotka kannattavat lisärajoituksia verkko- ja troolikalastukseen mauindelfiinien koko elinalueelle. 

Bongaa delfiini 

”Pelastakaa viimeiset 55” on WWF Uuden-Seelannin järjestämä nettikampanja mauindelfiinin puolesta. Vetoomuksen on tähän mennessä saatu yli 40 000 allekirjoitusta. 

Kampanjaan kuuluu myös ilmainen puhelinnumero, johon voi soittaa tehdessään eläimestä havainnon. Numeroon ovat soittaneet muun muassa surffaajat.  Havaintojen rekisteröinnillä halutaan vastata muun muassa eräiden ministereiden väitteisiin, että mauindelfiinejä ei suunnitelluilla uusilla öljynporausalueilla olisi nähty. 


Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.