Uuden-Seelannin lentokyvytön kansallislintu vaarassa

Uuden-Seelannin kansallislintu kiwi on vaarassa hävitä.

Lintujen määrä on vähentynyt huolestuttavasti ja nyt uusiseelantilaiset ovat ryhtyneet taisteluun lajin pelastamiseksi.

Kiwi on lentokyvytön lintu, joka liikkuu pääasiassa öisin. Pitkällä nokallaan se kaivaa hyönteisiä ravinnokseen.

- Kiwi on alkuperäislaji täällä. Ne ovat hyvin tunnettuja. Me uusiseelantilaiset jopa kutsumme itseämme kiweiksi. Ne ovat hämmästyttäviä lintuja ja niiden menettäminen olisi kauheaa, sanoo Aucklandin eläintarhan eläintenhoitaja Michelle Whybrow.

Luonnossa kiwejä on jäljellä arviolta 70 000. Poikasista vain viisi prosenttia selviää aikuisiksi. Sen takia Aucklandin eläintarhassa on ryhdytty kasvattamaan kiwejä. Luonnosta kerätyt munat haudotaan ja kasvatetaan kuukauden ikäisiksi untuvikoiksi. Sen jälkeen ne vapautetaan saarelle, jossa ei ole lajia uhkaavia petoja. Tähän mennessä on vapautettu 270 lintua.

Läheskään kaikki uusiseelantilaiset eivät ole koskaan nähneet kansallislintuaan luonnossa. Lintuja on metsästetty niiden erikoisen turkin takia. Lajia uhkaavat myös ihmisen mukanaan tuomat pedot, jotka eivät kuulu saarten alkuperäislajistoon. Minkit, kissat, koirat ja kärpät verottavat kiwikantaa.

- Sen takia laji on uhanalaistunut. Osittain lintujen ahdinkoa selittää sopivien elinympäristöjen väheneminen. Suurin uhka ovat kuitenkin ihmisen mukanaan tuomat pedot, kertoo Kiwi for Kiwis - kampanjan toiminnanjohtaja Michelle Impey.

Kiwin varttuminen aikuiseksi kestää 3-5 vuotta. Linnun keskimääräinen elinikä on 25-50 vuotta.


Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.