Mainos

Vauvan lisäksi 14 aikuista parantunut hiv-tartunnasta

Muutama viikko sitten tutkijat kertoivat pienen vauvan parantuneen hi-virustartunnasta. Nyt ranskalaisen Pasteur-instituutin tutkijat kertovat 14 aikuisen parantuneen hiv-tartunnasta, kertoo New Scientist verkkosivuillaan.

Paraneminen ei kummassakaan tapauksessa kuitenkaan tarkoita sitä, että potilaan veri olisi täysin vapaa viruksesta. Viruksen toiminta ja leviäminen vain on pysähtynyt niin tehokkaasti, ettei virus pääse aiheuttamaan aidsia eli immuunikatoa.

Pasteur-instituutin tutkijat analysoivat näytteitä 70 eri ihmiseltä. He olivat saaneet hiv-lääkitystä 35 päivän ja 10 viikon välillä tartunnan saamisesta. Tämä on huomattavasti varhemmin kuin mitä lääkitystä on yleensä onnistuttu antamaan. Tämän jälkeen lääkitys oli heillä eri syistä keskeytetty.

Suurella osalla potilaista hi-viruksen taso veressä nousi nopeasti samalle tasolle kuin ennen lääkityksen aloittamista. Silti neljän naisen ja kymmenen miespotilaan veressä hi-viruksen taso pysyi matalana ja tauti täysin oireettomana ainakin kolmen vuoden ajan lääkityksen lopettamisesta.

Nyt nämä 14 aikuista ovat olleet vailla hiv-lääkitystä keskimäärin seitsemän vuotta. Yksi heistä on selviytynyt erinomaisesti jo hieman yli kymmenen vuotta tartunnan saamisesta.

Tutkijoiden mukaan varhaisen lääkityksen saaminen on ollut edellytyksenä hiv-tartunnasta paranemiselle. Tutkijoiden mukaan selvää on myös se, että vain osaa ihmisistä edes näin varhainen hoito voi auttaa.

Tutkimus aiheesta on ilmestynyt PLoS Pathogenes -lehdessä.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.