Mainos

Koop Arponen Idols tekee hyvää -matkan jälkeen: Emme ymmärrä, kuinka onnekkaita olemme

Vuoden 2008 Idols-voittaja Koop Arponen järkyttyi Idols tekee hyvää -matkallaan Kongoon. Mikään ei valmistanut muusikkoa sellaiseen kurjuuteen, minkä hän vaikeassa tilanteessa olevassa maassa kohtasi.

Koop Arponen luuli, että huolellisella valmistautumisella hän välttäisi suurimman shokin matkallaan Kongoon. Maan kriittiseen tilanteeseen etukäteen perehtyminen ei kuitenkaan vähentänyt järkytystä: Kongossa Koop tunsi olevansa kuin eri maailmassa.

– Se oli ihmeellinen fiilis, varsinkaan kun Kongo ei edes ole niin kaukana. Mietin, että emmehän me ymmärrä, kuinka onnekkaita olemmekaan, kun olemme syntyneet tälle puolelle maapalloa.

Kongossa Koop tapasi lapsisotilaita, HIV-potilaita ja raiskattuja lapsia.

– Siellä ihmiset elävät toivolla, eikä heillä ole oikeastaan mitään sellaista, mitä me pidämme täällä normaalina.

– Osa ihmisistä ei ollut koskaan ennen nähnyt valkoista ihmistä. He olivat myös aivan ihmeissään, kun heistä otti kännykällä valokuvan ja näytti sen heille. Se oli heidän mielestään niin hauskaa ja erikoista.

Musiikki on iso osa paikallisten kulttuuria ja luonnollisesti myös kaksi pitkäsoittoa julkaisseen Koopin sydäntä lähellä. Musiikin kautta Koop löysi monen kanssa yhteisen kielen.

– Oli koskettavaa nähdä, kuinka helposti ihmiset siellä sai onnelliseksi. He ovat eläneet niin monta vuotta vaaratilanteissa, sodassa ja sairauksien kourissa, eivätkä he halua autoja tai moottoripyöriä tai mitään tuollaista, vaan puhdasta vettä ja oman pienen maatilan, jossa he voisivat asua rauhassa.

Koop: Ihmiset pitävät toisistaan huolta

Köyhyydestä ja sairauksista huolimatta tai juuri niiden takia paikalliset pitävät yhtä ja auttavat toisiaan. Ihmisten sisäinen voima ja toivo tekivät nuoreen muusikkoon ehkä suurimman vaikutuksen.

– En huomannut kertaakaan, että pikkulapsi olisi itkenyt huomionkaipuutaan tai jotakin muuta, vaan kaikki pitivät toisistaan huolta. Ihmiset auttoivat toisiaan ja yrittivät keskenään pärjätä.

Vahvasti mieleen jäivät myös pienet lapset, joiden kasvot olivat täynnä kärpäsiä.

– Se oli juuri sellaista kuin eri järjestöjen televisiomainoksissa, Koop kertoo vakavana.

– He ovat samanlaisia ihmisiä kuin mekin, ja he asuvat aivan hirveissä paikoissa.

Reissun jälkeen Koop ei suhtaudu pieniin vastoinkäymisiin samalla dramaattisuudella kuin aikaisemmin.

– Matka pisti elämäni takaisin perspektiiviin. Luulen, että tekisi kaikille hyvää, jos he edes kerran elämässään kävisivät katsomassa, kuinka aidan toisella puolella asutaan, mies miettii.

Koop toivoo, että Idols tekee hyvää -hyväntekeväisyyskonsertti kiinnittäisi huomiota ja koskettaisi ihmisiä. Sitä kautta monet voisivat tajuta auttamisen tarpeen.

– Jos kaikki antavat pikkuisen, niin se on jo paljon, Koop kiteyttää keräyksen idean.

Idols tekee hyvää 30. maaliskuuta 2012 klo 20.05 MTV3-kanavalla!

Teksti: Katja Liukkonen/MTV3

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.