Mainos
Mainos

Hitaat ihmiset voivat tehdä autonomisista autoista hengenvaarallisia

Uusi tutkimus kertoo ihmisreaktioiden olevan huolestuttavan hitaita sellaisissa tilanteissa, joissa autojen automaattiohjaus pettää. Se on ollut omiaan herättämään kysymyksen, kannattaako auton ohjaksia antaa ollenkaan robotin haltuun.

Vaikka automaattisesti ohjautuvat autot ovat monissa tilanteissa nopeampia ja luotettavampia reagoimaan kuin ihmiset, ne eivät silti pärjää aivan kaikissa olosuhteissa. Kun auto toteaa, ettei tiedä miten toimia, se hälyttää kuskia ottamaan tilanteen haltuunsa.

Southamptonin yliopiston tutkimuksen mukaan ihminen havaitsee hälytyksen kuitenkin todella hitaasti. Tutkimustulosten mukaan 4,56 sekuntia oli mediaaniaika, joka kuskilla meni tilanteen tasalle pääsemiseen, vaikka hän olisi periaatteessa ollut keskittynyt ajamiseen, eikä esimerkiksi matkapuhelimeensa.

Tutkimus toteutettiin ajosimulaattorilla ja siihen osallistui yhteensä 26 kuskia, jotka olivat iältään 20–52-vuotiaita. Ensimmäisellä testikierroksella kuskit kiinnittivät ratin takana huomiota liikenteeseen, seuraavalla sanomalehteen. Toisella kierroksella reagointiaika oli 6,06 sekuntia.

Maantienopeuksissa jo 4,56 sekuntia on kohtalokkaan pitkä aika ja voi johtaa onnettomuuteen.

Lähde: Car Throttle

***

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme