Mainos
Mainos

Olisiko tällä suomalaiskeksinnöllä voitu välttää Konginkankaan turma?

Tuoreen suomalaiskeksinnön avulla voidaan helpottaa mustan jään havaitsemista.

Uuden keksinnön myötä liukkaat keliolosuhteet voidaan havaita erittäin tarkasti ja jopa reaaliajassa. Patentoidusta suomalaisteknologiasta on aluksi tarjolla versio raskaan liikenteen käyttöön, mutta keksintö soveltuu myös yksityisajoneuvoihin.

– Kehittämämme ajon optimointijärjestelmä on ainoa, joka pystyy tunnistamaan kuljettajan vaikutuksen ajamisen taloudellisuuteen huomioimalla myös kuljettajasta riippumattomat tekijät, kuten säätilan, ruuhkat sekä ajoneuvojen eroavaisuudet, kertoo Jarmo Leino palvelun kehittäneestä EEE Innovations Oy:stä.

Ajoneuvoista kerätty tieto jalostetaan ja välitetään eteenpäin. Ajo-opastinjärjestelmä voidaan asentaa osaksi jo ajoneuvossa olevaa ohjelmistoa. Se voidaan asentaa myös omana kokonaisuutenaan sisältäen ajo-optimoinnin sekä liukkaudentunnistimen.

– Valjastamme raskaan liikenteen ajoneuvot liikkuviksi liukkaussensoreiksi ja jalostamme kerätystä informaatiosta arvokasta tietoa kaikkien tienkäyttäjien ja muiden tahojen hyödynnettäväksi, Leino toteaa.

– Jos nyt kehitetty järjestelmä olisi ollut käytössä esimerkiksi traagisen Konginkankaan turman yhteydessä, kuljettaja olisi saanut tiedon liukkaasta tiestä hyvissä ajoin ennen kyseiseen kohtaan saapumista. Opastuksen lisäksi olisi järjestelmä myös voinut alentaa auton nopeutta kyseisellä alueella, Leino kertoo.

Keksinnöt ovat lähtöisin VTT:n raskaan liikenteen tutkimushankkeista, ja niitä on pilotoitu Suomen lisäksi myös EU-tason projektissa.

Lähde: EEE Innovations

***

​​​​​​​

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme