Mainos
Mainos

Tänään vietetään auton vapaapäivää

Kaupunkipyöräily, yhteiskäyttöisten autojen hyödyntäminen ja joukkoliikenteen yhdistäminen muihin liikkumismuotoihin lisääntyy jatkuvasti.

Tänään perjantaina vietetään perinteistä Auton vapaapäivää. Päivän aikana voi tutustua uusiin liikkumisen ja jakamistalouden palveluihin Narinkkatorilla Helsingissä. Tapahtuman teemana on vähäpäästöinen, yhteiskäyttöinen ja älykäs liikenne.

Uudelle liikkuminen palveluna -konseptille (Mobility as a Service, MaaS) on kasvavaa kysyntää Suomessa ja kansainvälisesti. Palvelut mahdollistavat sujuvan matkaketjun suunnittelun ja ostamisen yhdellä sovelluksella. Matkaketjuun voi sisältyä yhdistelmä esimerkiksi joukkoliikennettä, autonvuokrausta ja kaupunkipyöriä.

– Arkisessa liikkumisessa ollaan hiljalleen siirtymässä omistamisesta käyttämiseen. Erilaiset yhteiskäyttöiset ja älykkäät liikkumisen palvelut yleistyvät ja ihmisten arvostus liikkumisen helppoutta kohtaan kasvaa. Ymmärrys auton omistamisen todellisista kustannuksista on lisääntynyt, sanoo Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty.

Joukkoliikenne on yhteistä liikkumista perinteisimmillään. Sujuvaa matkaketjua täydentävät autoilun uudet jaetut muodot, kuten yhteiskäyttöautot ja vertaisvuokraus. Nämä ratkaisut mahdollistavat autokannan tehokkaamman käytön. Tutkimusten mukaan autot seisovat jopa 92 prosenttia ajasta käyttämättömänä, joten jakamistaloudelle on vahvat perusteet. Nuorten suosimat kimppakyydit ovat puolestaan sosiaalinen ja edullinen tapa liikkua paikasta toiseen.

– Me suomalaiset olemme varsin ympäristömyönteisiä, mutta ympäristötietoisuus siirtyy vielä hitaasti sanoista tekoihin. Autoilua ja liikkumista ei juuri mielletä ympäristövalintana. Jotta ihmiset muuttaisivat valintojaan tai käyttäytymistään, tulee ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon olla parempi ja houkuttelevampi, Mänty sanoo.

Lähde: Motiva Oy

***

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme