Mainos
Mainos

Tästä syystä auton lämpömittari näyttää usein ihan mitä sattuu

Oletko huomannut, että auton ilmoittama ulkolämpötila ja todellisuus ovat usein järkyttävän paljon ristiriidassa?

Toisinaan autojen ulkolämpötilaa ilmaisevat mittarit ovat niin epätarkkoja, että niiden näyttämä lukema vaikuttaa täysin hatusta vedetyltä. Se johtuu siitä, että kyseessä ei ole varsinaisesti lämpömittari, vaan termistori.

Mitä eroa sitten on tavallisella lämpömittarilla ja termistorilla? Siinä, missä lämpömittari mittaa lämpötilaa, termistori mittaa muutoksia sähkövirrassa. Syy erikoisiin lukemiin löytyy laitteen sijoittelusta.

Auton keulaan, yleensä jäähdyttimen säleikön taakse sijoitettuun termistoriin vaikuttaa ilman lämpötilan lisäksi myös tiestä heijastuva lämpö, mikä saa mittarin välillä näyttämään hyvinkin erikoisia lukemia erityisesti kuumina päivinä.

Kaikkein tarkimmin termistori toimii maantienopeuksissa, ja silloin, kun aurinko ei ole kuumentanut tietä – esimerkiksi öisin ja pilvisinä päivinä. Myös pakkaskelillä termistori antaa todenmukaisempia lukemia.

Lähde: Lifehacker

***

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme