Mainos

Tieliikennelakiin suunnitellaan muutoksia: Rikesakosta luovuttaisiin, keltainen viiva valkoiseksi

Tieliikennelain uudistuksessa rikesakkoihin ja sakkoihin perustuva järjestelmä korvattaisiin hallinnollisesti kevyemmällä liikennevirhemaksulla. Asiasta tiedottaa liikenne- ja viestintäministeriö.

Uusi virhemaksu olisi rikesakon kaltainen kiinteä maksu. Maksu olisi teon moitittavuuden mukaan 20–400 euroa.

Automaattisen liikennevalvonnan yhteydessä havaitusta rikkomuksesta voitaisiin määrätä ajoneuvokohtainen liikennevirhemaksu. Siitä vastaisi ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja, haltija, tilapäinen käyttäjä tai käyttövastaava, elleivät he pysty todistamaan, etteivät olleet kuljettajina tekohetkellä.

Ministeriö perustelee tätä sillä, että automaattinen liikennesääntöjen valvonta olisi näin helpompaa ulottaa ylinopeuksien lisäksi myös esimerkiksi suojatiesäännön noudattamiseen ja punaisia päin ajamiseen.

Nyt lausunnoille lähtevä laki muuttaisi myös esimerkiksi keltaisen sulkuviivan valkoiseksi ja poistaisi pakettiauton ja matkailuauton ajoneuvokohtaiset 80–100 km/h:n nopeusrajoitukset.

– Liikenne muuttuu nyt nopeasti. Siksi tieliikenteen sääntely päivitetään ajanmukaiseksi ja samalla varaudutaan automaation aiheuttamaan muutokseen. Lisäksi uudella lailla on tarkoitus luoda puitteet liikenteen sujuvuudelle ja turvallisuudelle myös tulevaisuudessa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tiedotteessa.

Liikenteen automaation edellytyksiä parannettaisiin luonnoksen mukaan muun muassa sillä, että tienkäyttäjänä pidettäisiin jatkossa myös muualta kuin auton sisältä ajoneuvoa ohjaavaa henkilöä. Esimerkiksi auton pysäköinti on jo nyt uusimmissa autoissa mahdollista auton ulkopuolelta käsin.

Myös polkupyöräilysäännöksiä selkeytettäisiin.

Voimassa oleva laki on vuodelta 1981.

***


Uusimmat

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot