Mainos
Mainos

3D-tulostimella leluja ja implantteja

3D-tulostus on tullut jäädäkseen. Ammattimaisia 3D-tulostimia on käytetty teollisuudessa jo parikymmentä vuotta, mutta halvemmat tulostimet valloittavat kotimarkkinoita.

Tulostusvarmuus halvoissa tulostimissa on tietenkin eri luokkaa kuin ammattimaisissa, mutta niilläkin voidaan tuottaa muovista erilaisia käyttöesineitä, kuten valaisimia, koruja ja leluja. Halpismallit maksavat pari tuhatta euroa. Kallimmilla printtereillä voi tulostaa muun muassa metallia, joillain jopa suklaata.

Aalto-yliopiston konetekniikan professori Jouni Partanen kertoo, että 3D-tulostimia käytetään esimerkiksi lääketieteessä. Potilaan omasta mallista tehdään tarkkoja implantteja erilaisiin kirurgisiin leikkauksiin.

3D-tulostuksessa kolmiulotteisesta kappaleesta tehdään tarkka tiedosto. Tämä tiedosto viipaloidaan kaksiulotteisiksi viipaleiksi, jotka tulostin sitten tulostaa.

Partasen mukaan yksilöllisen kappaleen tuottaminen onnistuu aivan yhtä nopeasti kuin massatuotanto. Tulevaisuudessa 3D-tulostimien avulla tuotantoa saadaan siirrettyä sinne, missä tavaroita käytetään.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme