Mainos
Mainos

Anja Snellmanille korvausvaatimukset kunnianloukkauksesta

Kirjailija Anja Snellmanin Helsingin Sanomiin kirjoittama artikkeli on tuonut kirjailijalle syytteen kunnianloukkauksesta ja vastaavalle päätoimittajalle Janne Virkkuselle syytteen painovapauden tuottamuksellisesta väärinkäytöstä. Syytteet luettiin Vantaan käräjäoikeudessa.

Epäillyn loukkauksen kohde, Veljesapu ry:n Helsingin osaston puheenjohtaja, ilmoitti oikeudessa vaativansa kunnianloukkauksesta 40 000 euron korvauksia.

Hänestä Snellmanin kirjoituksessa luotiin virheellinen kuva siitä, että puheenjohtaja suhtautuisi positiivisesti juutalaisten toisen maailmansodan aikaiseen joukkotuhoamiseen. Syyttäjän mukaan Snellman esitti kirjoituksessaan tahallaan Veljesapu ry:n jäseneen liittyvän virheellisen tiedon, joka oli omiaan aiheuttamaan häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Kiistaa mielikuvasta

Snellmanin kiistelty artikkeli julkaistiin Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla 31. joulukuuta 2000. Menneen vuoden tapahtumia muistelevassa artikkelissa Veljesapu ry:stä käytetään nimeä Suomen SS-miesten perinneyhdistys ja yhdistyksen Helsingin puheenjohtaja mainitaan nimellä kerran lyhyen siteerauksen yhteydessä. Siteerattu lause "Tätä sankaritekoa ei saa koskaan unohtaa" sijoittuu tekstijaksoon, jossa Snellman pohtii Euroopan juutalaisten vaiheita, uusnatseja ja äärioikeistolaisuutta. Ennen siteerausta Snellman esittää tukun kysymyksiä: "Miksi juutalaiset alistuivat silloin niin nöyrästi kohtaloonsa, Miksi juutalaiset ovat nyt niin sotaisia? Miksi juutalaiset ovat?" Siteerausta seuraavassa kappaleessa puhutaan puolestaan uusnatseista.

Syyttäjän mukaan siteeraus on sijoitettu asiayhteyteen, jossa lukijalle välittyy vaikutelma siitä, että puheenjohtaja suhtautuisi ihaillen tai vähintäänkin hyväksyvästi SS-miesten aikanaan toimeenpanemaan juutalaisten joukkotuhoon.

Puolustuksen mukaan kirjoitus ei tällaista kuvaa luo. Se korosti tekstin olevan tyyliltään faktaa ja fiktiota sekoittavaa ja pakinamaista, joten siteeratun lauseen voi tekstiyhteydessä ymmärtää monella tavoin. Puolustus painotti ilmaisunvapauden merkitystä ja sitä, että erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa vastaavanlaisissa tapauksissa on päädytty pitämään tärkeänä mahdollisimman laajaa sananvapautta.

Lähteenä Ilta-Sanomien uutinen

Snellmanin kirjoituksen kiisteltyyn kohtaan liittyvät tiedot olivat peräisin Ilta-Sanomien uutisesta. Siinä Veljesapu ry:n jäsenen puheesta Suomessa vieraileville saksalaisille SS-sotilaille lainattiin pitempi pätkä: "Suomessa veteraaneja arvostetaan, myös entisiä SS-sotilaita. Valitettavasti Saksassa tilanne on toinen. SS-joukoissa taisteli yli 900 000 sotilasta, joista 200 000 oli eurooppalaisia vapaaehtoisia. Nämä taistelijat pelastivat Euroopan läntisen osan aasialaisten bolshevikkien ylivallalta. Tätä sankaritekoa ei saa koskaan unohtaa."

Oikeudessa todettiin lausuman herättäneen laajaa huomiota jopa kansainvälisesti. Puolustus piti esitetyn mielipiteen kiistanalaisuutta yhtenä perusteena sille, että puhe oli perusteltua ottaa esille myös Snellmanin kirjoituksessa. Oikeudessa puitua soppaa hämmensi entisestään se, että Ilta-Sanomissa ollut virheellinen tieto puheen pitopaikasta oli siirtynyt myös Snellmanin kirjoitukseen. Puhetta ei pidetty Mannerheimin patsaalla, kuten lehdistä saattoi päätellä, vaan muussa tilaisuudessa, jota kantaja piti yksityisluontoisena.

Vantaan kihlakunnansyyttäjä päätti aiemmin olla nostamatta kirjoituksesta syytettä, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske vaati, että syyte pitää nostaa. Tuomio tapauksesta on tulossa 4. huhtikuuta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme