Mainos
Mainos

EU-maat erimielisiä digi-lähetysten vapauttamista taajuuksista

Digitan lähetysvalvomo

EU:n komissio haluaa, Euroopan että TV-, radio- ja kännykkätaajuudet kaupallistetaan eli myydään. Suomelle taajuuksien myynti tietäisi sitä, että valtion kontrolli niistä katoaisi.

Digitaalisten lähetysten vapauttamien taajuuksien käyttö repii EU:n jäsenmaiden rivejä. Useat maat ajavat EU:n komission tuella taajuuksia huutokaupattavaksi, kun vastaavasti Suomi monien muiden tapaan suhtautuu hyvin varauksellisesti ajatukseen.

EU:n liikenne- ja viestintäministerit viimeistelivät Brysselissä tänään aikataulua, jonka tahdissa jäsenmaat pyrkivät siirtymään kokonaan digitaalisiin televisiolähetyksiin.

Suomi on sammuttamassa vanhan analogisen verkon elokuuhun 2007 mennessä ja perässä seuraavat ennen vuotta 2010 Itävalta, Italia, Saksa, Ruotsi, Espanja ja Malta.

Vuotta 2012 pitää takarajanaan kuusi muuta maata, mutta esimerkiksi useilla uusilla jäsenmailla sekä Ranskalla on suuria vaikeuksia edetä samassa tahdissa.

Digitalisointi vapauttaa joka tapauksessa runsaasti analogisten lähetysten käytössä olevia matalia, taloudellisesti hyödynnettäviä taajuuksia.

Komissio on ollut pitkälti sitä mieltä, että taajuudet ovat kauppatavaraa. Niiden arvosta on vain summittaisia laskelmia, mutta uusiokäytön on arvioitu tuovan Euroopassa jopa 8-9 miljardin euron vuositulot.

Suomi epäilee vahvasti huutokaupan mielekkyyttä. Taajuuksien pelätään soluvan liian harvoille tai keinottelijoille.

-Varauksellinen kantamme on saanut täällä selvää tukea. Useat maat haluavat varmistaa, ettei taajuuksien omistus keskity yksille ja harvoille, liikenneministeri Susanna Huovinen sanoo.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 01.12.2005)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme