Mainos
Mainos

Hakkerit suunnittelevat sensuuria estäviä satelliitteja ja miehitettyä kuulentoa

Hakkerit suunnittelevat tietoliikennesatelliittien lähettämistä maapallon kiertoradalle taistellakseen verkkosensuuria vastaan. Suunnitelmista on keskusteltu Chaos Communication Congress -tapahtumassa Berliinissä.

Hackerspace Global Grid -projektin järjestäjien mukaan suunnitelmaan kuuluu myös kattava maa-asemien verkosto, joiden avulla satelliitteja seurataan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo teknologiasivuillaan, että avaruushankkeen pitkän tähtäimen suunnitelmat ovat erittäin kunnianhimoisia: Hakkerit nimittäin toivovat pystyvänsä lähettämään 23 vuoden sisällä amatööri-astronautin kuuhun.

Harrastelijat ovat tähän mennessä pystyneet lähettämään "ilmapallojen" avulla muutamia satelliitteja maan kiertoradalle lyhyeksi aikaa. Satelliittien seuranta on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi pienillä budjeteilla.

Hakkeriaktivisti Nick Farr toivoo ihmisiltä lahjoituksia projektia varten. Hän totesi, että verkkosensuurin kohonnut uhka on motivoinut projektin suunnittelussa.

- Ensimmäinen tavoite on avaruuden kautta toimiva sensuroimaton internet. Viedään internet pois maanpäällisten tahojen ulottumattomiin, toteaa Farr.

Farr viittaa Yhdysvalloissa ehdotettuun "Stop Online Piracy Act" (Sopa) -piratismilakiin, joka uhkaa verkon vapautta. Mikäli lakiehdotus hyväksytään, sen avulla voitaisiin estää pääsy eri sivustoille tekijänoikeuskysymyksiin vedoten.

Avaruus ei noudata alapuolellaan olevien valtioiden lakia

Asiantuntijoiden mukaan hakkereiden satelliittihanke on toteutettavissa, mutta tekniset rajoitteet saattavat olla haittana.

Professori Alan Woodward Surreyn yliopiston tietojenkäsittelylaitokselta toteaa, että teknisten ongelmien lisäksi on myös lakiin liittyviä kysymyksiä.

- Valtiot eivät hallitse yläpuolellaan olevaa avaruutta. Teoriassa laiton viestintä voisi siis kukoistaa siellä. Seurauksena on kuitenkin myös se, että mikä tahansa valtio voisi ottaa lain omiin käsiinsä ja tehdä satelliitit toimintakyvyttömiksi.

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme